Region

Širom BiH održani protesti protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina u Gradačcu

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

19:27

Širom BiH održani protesti protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina u Gradačcu
Širom BiH održani protesti protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina u Gradačcu - Copyright Tanjug/Foto HINA/Foto FENA/Branka Soldo

veličina teksta

Aa Aa

U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini građani su izašli na proteste protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina Nermina Sulejmanovića u Gradačcu koji je ubio tri osobe, među kojima i svoju nevenčanu suprugu koja je danas sahranjena.

Protesti su održavani u Sarajevu, Gradačcu, Tuzli, Zenici i Mostaru, prenosi portal Klix.ba.

Printscreen YouTube/ Avaz TV

 

 

Okupljeni su, između ostalog, nosili transparente na kojima piše "Stop femicidu", "Ubijena je jer je prijavila nasilje", "Ćutanje je odobravanje" i "Počiniocima je mesto u zatvoru".

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je, tokom protesta u tom gradu, saopštila 16 zahteva koji se odnose na borbu protiv nasilja, prvenstveno prema ženama.

Printscreen YouTube/ Avaz TV

 

 

Ona je zatražila hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija kada je reč o slučaju u Gradačcu, kao i povećanje kapaciteta sigurnih kuća za žrtve nasilja.

Prema njenim rečima, femicid treba definisati kao posebno krivično delo.

Nermin Sulejmanović je u petak iz pištolja usmrtio svoju nevenčanu suprugu i dva muškarca, oca i sina, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Sulejmanović je, navodi se, ranio jednog policajca, kao i još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu.

Iz Uprave policije Tuzlanskog kantona je potvrđeno da je Sulejmanović nakon identifikacije i opsežne potrage izvršio samoubistvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa