Region

Bujar Osmani uoči sednice Sobranja o ustavnim amandmanima: Odluka o evropskoj budućnosti Severne Makedonije

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2023

-

22:19

Bujar Osmani uoči sednice Sobranja o ustavnim amandmanima: Odluka o evropskoj budućnosti Severne Makedonije
Tanjug/STA/Tamino Petelinšek - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Uoči sutrašnje sednice makedonskog Sobranja o ustavnim amandmanima, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani poslao je otvoreno pismo poslanicima u parlamentu u kojem je rekao da će od njihove odluke zavisiti da li će zemlja nastaviti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji ili će ih zaustaviti na duži period.

"U petak ćete odlučivati o evropskoj budućnosti Severne Makedonije, opredeljenju za koje radimo i na kome su sve vlade radile u poslednjih 30 godina. Od vas će zavisiti da li ćemo, prihvatanjem promene Ustava, nastaviti razgovore o poglavljima za članstvo u Uniji, ili ćemo pregovore prekinuti na duži rok, do nove šanse, bez ikakvih garancija za uspeh", poručio je Osmani, prenosi Nova Makedonija.

On je rekao da je cilj pregovaračkog procesa bio očuvanje i jačanje makedonskog jezika i makedonskog nacionalnog identiteta. 

"Odgovorno tvrdim da smo u tome uspeli. Makedonski jezik je prvi put prihvaćen i izglasan u Savetu EU između država članica i nedvosmisleno je deo evropskih jezika. Ovu činjenicu niko ne može da porekne", istakao je Osmani.

On tvrdi da razume sve one koji se plaše mogućnosti daljih pokušaja negiranja i nametanja novih bilateralnih uslova i uverava da identitetska i istorijska pitanja nisu deo pregovora.

"Najodgovornije tvrdim da istorijska i identitetska pitanja nisu deo putokaza i merila od kojih zavisi otvaranje i zatvaranje poglavlja. Ovom promenom Ustava samo ćemo ojačati naš međunarodni ugled i povećati međunarodnu podršku našim ciljevima", rekao je ministar.

Kako je ocenio, kroz pregovore će se značajno poboljšati i ojačati šanse za nastavak promocije i unapređenja makedonske nacionalne specifičnosti, istorije i kulture.

Severna Makedonija će početi zvanične pregovore sa Evropskom unijom nakon promene Ustava i uključivanja Bugara kao manjine u preambulu. 

Rok za obezbeđivanje dvotrećinske većine u makedonskom parlamentu i za ustavne promene je do novembra. 

Najveća opoziciona partija u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE nije podržala promenu Ustava, napominjući da "podržava evropski put Severne Makedonije, ali ne pod bugarskim diktatom".

Makedonski parlament će sutra održati sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Predlog amandmana na Ustav Severne Makedonije.

Odluku o izmeni Ustava Skupština donosi dvotrećinskom većinom od ukupnog broja poslanika, odnosno sa 80 glasova.

Kovačevski: Pred nama su teške odluke

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je uoči sutrašnje sednice parlamenta o ustavnim amandmanima razgovarao sa američkom ambasadorkom Angelom Ageler o podršci strateškog partnera SAD evropskom putu zemlje i narednim koracima.

"Pred nama su hrabre i teške odluke, svih 120 poslanika treba da pokažu državničko ponašanje, da budu na visini zadatka i donesu odluku koja će omogućiti bolju budućnost, narednim generacijama, nama, našoj deci", poručio je Kovačevski, prenosi agencija Makfax.

On je istakao da su poslanici pre svega predstavnici građana, a građani, dodao je, žele da žive u EU. 

"Zarad boljeg životnog standarda, zarad vladavine prava, bolje infrastrukture, boljih usluga za građane, zarad ekonomskog napretka, socijalne pravde, vrhunske demokratije. Za bolji život po evropskim standardima. Zato što žele da im deca ostanu kod kuće i da ovde grade svoju budućnost", poručio je Kovačevski.

On je zaključio da zemlja nema alternativu osim EU, prenosi makedonska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (1)

mirko

18.08.2023 04:28

Dakle to je zahtev EU Makedoniji. U isto vreme: "Letonija je pogasila ruske TV kanale, srušila sovjetske spomenike iz Drugog svetskog rata i sada radi na ukidanju obrazovanja na ruskom... Zbog toga, mnogi letonski etnički Rusi, koji čine oko četvrtine ukupne populacije od 1,9 miliona stanovnika, osećaju da bi mogli da izgube mesto u društvu, gde je sporazumevanje na ruskom bilo prihvatljivo decenijama. ...Letonija je uvela pravilo po kojem Rusi (Koji imaju ruski pasos) moraju da polažu osnove letonskog jezika kao dokaz lojalnosti zemlji...Letonski Rusi pod pretnjom deportacije ako ne prođu jezički test... Da spomenem i da je Hrvstska prvo ukinula Srbima status konstitutivnog naroda, pa je prepoznata od strane EU i onda svela Srpsku populaciju na >3%. A Slovenija je, isto zbog nedostatka lojalnosti, one koji nisu prihvatili/zatrazili Slovensko drzavljanstvo jednostavno obrisala i uskratila im sva civilna prava bez opcije da ostanu u statusu stalnog boravka sa stranim drzavljanstvom.

Evropa