Evropa

Bujar Osmani u Savetu Evrope: Napadnute demokratije, bezbednosni rizici u Evropi bez presedana

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

22:43

Bujar Osmani u Savetu Evrope: Napadnute demokratije, bezbednosni rizici u Evropi bez presedana
Bujar Osmani - Copyright AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je prilikom posete Savetu Evrope izjavio da su demokratije danas napadnute, kao i da se suočavaju sa bezbednosnim izazovima bez presedana.

"Današnje demokratije su napadnute na različite načine. Suočavamo se sa bezbednosnim izazovima bez presedana, obeleženim ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Ovaj rat je stalna prepreka. Ograničenje za sve. Za multilateralizam, za dijalog, za dogovor", rekao je Osmani, navodi se u saopštenju OEBS-a.

On je naglasio da Ukrajina ostaje ključni priorirtet, ali da OEBS istovremeno pridaje poseban značaj dugotrajnim sukobima i regionalnim nestabilnostima širom regiona OEBS-a, koji takođe utiču na živote ljudi. 

"OEBS ima važnu ulogu u rešavanju ovih izazova. Njegovi kapaciteti su korisni u podršci miru i saradnji", rekao je Osmani.

Istakao je da OEBS i Savet Evrope imaju različite, ali komplementarne uloge u evropskoj bezbednoj arhitekturi i ukazao na važnost njihovih vrednosti i principa.

"Ovo su vremena kada treba da ojačamo naše partnerstvo, misije i vrednosti. Da radimo i delujemo zajedno. Naša zajednička posvećenost održavanju poretka zasnovanog na pravilima, uz poštovanje ljudskih prava i dostojanstva je fundamentalna", poručio je Osmani.

Tokom posete, predsedavajući OEBS se sastao sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić sa kojom je razgovarao o predsedavanju Severne Makedonije OEBS i načinima za dalje jačanje saradnje između dve organizacije.

Osmani se sastao i sa komesarkom Saveta Evrope za ljudska prava Dunjom Mijatović sa kojom je razmenio mišljenja o izazovima unapređenja ljudskih prava u datim okolnostima i potrebi jačanja saradnje dve organizacije u tom cilju.

"OEBS i Savet Evrope dele zajednički cilj: unapređenje stabilnosti i bezbednosti na osnovu demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava u Evropi", rekao je Osmani, dodavši da je u "vremenima bez presedana" saradnja dve organizacije važnija nego ikad.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa