Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev koristio britanske i francuske rakete za napad na rusku Crnomorsku flotu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

07:50

RAT U UKRAJINI Kijev koristio britanske i francuske rakete za napad na rusku Crnomorsku flotu
Prinskrin/Facebook/Kyiv Post - Copyright Prinskrin/Facebook/Kyiv Post

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 575. dan rata u Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je u Beloj kući s američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Prethodno je na Kapitol Hilu, kako je rekao imao "odličan dijalog" sa američkim senatorima čije detalje nije izneo. Dok vodi rat s Rusijom, Kijev vodi i trgovinsku bitku sa saveznicima, u prvom redu Poljskom koja strahuje od jeftinog žita na svom tržištu, a s druge strane najavljuje obustavu isporuka oružja Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Zelenski razgovarao sa američkim predsednikom i senatorima
  • Ukrajina granatirala sedište ruske crnomorske mornarice u centru Sevastopolja
  • Erdogan: Rusija se ne može zanemariti u sporazumu o žitu
  • Zelenski razgovarao sa američkim senatorima na Kapitol Hilu
  • Zelenski traži više PVO sistema nakon velikog ruskog napada

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.38 Blumberg: SAD traže pojašnjenje od Poljske u vezi sa stavom prema Ukrajini

Sjedinjene Američke Države traže pojašnjenje od Poljske nakon što su zvaničnici te zemlje najavili da bi mogla da bude obustavljena vojna pomoć Ukrajini, objavio je Blumberg, pozivajući se na američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

Neimenovani izvor je rekao da je Poljska i dalje posvećena podršci Ukrajini, ali navodi da je precizan stav zemlje nejasan.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je ranije ove nedelje da je Varšava obustavila isporuke oružja Kijevu. Iako su obe strane kasnije pozvale na ublažavanje tenzija, javni spor doveo je do iznenadne sumnje u jedinstvo koje je definisalo odnos suseda, navodi agencija. Međutim, neimenovani američki zvaničnik kaže da razlike među saveznicama još nisu dovele do pukotina u jedinstvu koalicije koja je podržala Ukrajinu.

21.26 Kijev koristio britanske i francuske rakete za napad na rusku Crnomorsku flotu

Ukrajinska vojska saopštila je da je u napadu na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju koristila rakete "storm šedou" i "skalp" koje su Kijevu isporučene iz Velike Britanije i Francuske.

Ranije tokom dana, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u raketnom udaru na Sevastopolj oštećena zgrada u kojoj se nalazi sedište ruske Crnomorske flote, prenosi Skaj njuz. U napadu je poginuo jedan vojnik.

21.24 Trudo: Kanada obezbeđuje dodatnih oko 480 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Kanada će dati dodatnih nešto više od 480 miliona američkih dolara vojne pomoći Ukrajini u naredne tri godine, rekao je premijer Džastin Trudo pred kanadskim parlamentom, tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Trudo je najavio da će u okviru te pomoći Kanada Ukrajini isporučiti više tenkova Leopard 2, preneo je Rojters.

Pored toga bi tokom tri godine u Ukrajinu bilo otpremljeno 50 oklopnih vozila, uključujući vozila za medicinsku evakuaciju, koja će izraditi kanadski radnici u Ontariju.

Takođe je najavio da će vlada poslati trenažere za pilote i održavanje aviona F-16, kako bi Ukrajinci mogli maksimalno da koriste donirane borbene avione. Otava će, dodao je, takođe primeniti nove sankcije protiv Rusije.

20.36 Moravjecki: Želim da kažem Zelenskom da nikada više ne vređa Poljake kao u UN

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavo je danas da želi da kaže predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da nikada više ne vređa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u Ujedinjenim nacijama.

"Poljaci to nikada neće dozvoliti, a odbrana dobrog poljskog imena nije samo moja dužnost i čast, već je najvažniji zadatak poljske vlade", rekao je Moravjecki na skupu u Svidnjiku, prenela je "Gazeta viborča".

On je istakao da će se Poljska braniti u trenutnom geopolitičkom kontekstu, da ima svoje razloge i da zna kako ovi razlozi treba da budu oblikovani.

18.21 Ukrajina dobila osmu tranšu od 1,5 milijardi evra makrofinansijske pomoći od EU

Ukrajina je dobila osmu tranšu od 1,5 milijardi evra u okviru paketa makrofinansijske pomoći (MFA) od Evropske unije za ovu godinu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

"Makrofinansijska pomoć EU je značajan doprinos obezbeđivanju finansijske stabilnosti i ubrzanju pobede u ratu", rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio EU na liderstvu i podršci Ukrajini i na "ritmičnom obezbeđivanju sredstava", što, kako je rekao, pomaže ukrajinskoj državi da blagovremeno i u potpunosti finansira prioritetne rashode državnog budžeta.

Evropska unija je u ovoj godini već isporučila 13,5 milijardi evra Ukrajini.

17.48 Američki mediji: Bajden obećao Zelenskom rakete dugog dometa

Američki predsednik Džo Bajden rekao je ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom u ruzgovoru u Vašingtonu da će Sjedinjene Američke Države poslati manji broj raketa dugog dometa Ukrajini kao vid pomoći u borbi protiv Rusije, objavila je američka televizija NBC, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Oni, međutim, nisu rekli kada će rakete biti poslate, niti kada će ta odluka biti obelodanjena. List "Vašington post" objavio je da je Bajdenova administracija blizu odluke da Ukrajini pošalje Armijski taktički raketni sistem (ATACMS) naouržan kasetnim bombama, a ne bojevom glavom.

14.38 U ukrajinskom raketnom napadu na Sevastopolj jedan vojnik poginuo

U ukrajinskom raketnom napadu na Sevastopolj jedan vojnik je poginuo, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je dodalo da je ruska protivvazdušna odbrana oborila pet ukrajinskih projektila ispalјenih na Sevastopolј, ali je raketni udar oštetio istorijsku zgradu štaba Crnomorske flote, prenosi agencija RIA Novosti. "Danas popodne, režim u Kijevu je pokrenuo raketni napad na grad Sevastopolј. Tokom odbijanja raketnog napada, sistemi PVO oborili su pet projektila", navodi se u saopštenju.

13.11 Pogođeno sedište ruske crnomorske mornarice na Krimu

Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je u petak štab ruske crnomorske mornarice u centru Sevastopolja, nakon čega je izbio požar, napisao je lokalni guverner Mihail Razvožajev na Telegramu.

Razvožajev je rekao da je moguć još jedan udar i pozvao stanovnike da izbegavaju centar grada gde se nalazi zgrada.

Stanovnici Sevastopolja su objavili na društvenim mrežama da su se čule eksplozije.

Ukrajina još nije preuzela odgovornost za napad.

12.38 Peskov: Poljska prilično agresivna zemlja, Minsk i Moskva u pripravnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je Poljska "prilično agresivna" zemlja koja se meša u tuđe unutrašnje poslove, dodajući da za Belorusiju to nije "najkomforniji" sused i da su Minsk i Moskva u pripravnosti. „Susedstvo sa Poljskom nije najkomfornije za naše beloruske prijatelje: zemlja je prilično agresivna, ne preza od subverzivnih aktivnosti, mešanja u unutrašnje stvari, ali u ovom slučaju naši beloruski prijatelji i saveznici i mi smo u pripravnosti u svetlu tih potencijalnih pretnji koje bi mogle doći iz Poljske“, rekao je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

11.30 Rusija i Belorusija počeli petodnevne zajedničke vojne vežbe

Moskva i Minsk počeli su danas petodnevne zajedničke vojne vežbe na teritoriji Belorusije, saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane. "Vojna vežba, koja je počela danas u Belorusiji, ne predstavlja pretnju po susedne zemlje", izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije, prvi zamenik ministra odbrane Viktor Gulevič, prenosi TASS. On je pojasnio da ruske i beloruske snage uvežbavaju "operacije za odbranu dve države i poboljšanje nivoa obučenosti trupa".

09.35 Zelenski: Oslobodićemo Bahmut i još dva ključna grada, imamo plan

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će ukrajinske snage od ruskih trupa osloboditi istočni grad Bahmut i još dva ključna ukrajinska grada.

"Deokupiraćemo Bahmut. Mislim da ćemo deokupirati još dva grada", rekao je Zelenski tokom razgovora sa novinarima u Vašingtonu, prenosi CNN.

Dodao je da neće reći koji su to gradovi, jer "imaju sveobuhvatan plan". 

07.45 Lavrov pozvao Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv SAD

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u današnjem saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On je tokom razgovora na marginama 78. Generalne skupštine UN saopštio generalnom sekretaru UN da SAD krše svoje obaveze, uključujući i odbijanje viza ruskim diplomatama za događaje u UN, prenosi Tas.

"Ministar je skrenuo pažnju generalnog sekretara na kontinuirano kršenje obaveza Sjedinjenih Država prema Sporazumu o sedištu UN iz 1947. godine, uključujući odbijanja da izdaju vize diplomatama iz Rusije i niza drugih zemalja za učešće u događajima u UN", saopštilo je rusko ministarstvo.

Lavrov je pozvao Gutereša da "spreči uvlačenje predstavnika UN u ispolitizovane inicijative o Ukrajini, navodi se u saopštenju".

07.20 Kijev: Više ruskih napada tokom noći, poginula jedna osoba povređeno najmanje 13

U ruskom napadu na grad Kurahovo, zapadno od Donjecka, povređeno je 13 ljudi, među njima i osoba izvučena ispod ruševina, saopštio je danas gradonačelnik Roman Padun. On je ukrajinskim medijima saopštio da su bila dva udara na grad, što je izazvalo požar, prenosi Rojters. Ukrajinski zvaničnik nije izneo detalje o tome koje oružje korišćeno u napadu, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se nekoliko zgrada u plamenu, navodi britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri izveštaje.

Kurahovo se nalazi u blizini Marinke, grada na liniji fronta koji je pod ukrajinskom kontrolom i ruskim napadima već mesecima.

U južnom regionu Hersona, guverner Oleksandr Prokudin je na Telegramu saopštile da su ruske snage granatirale grad Zelenivka, i da je u napadu poginula jedna žena, koja je izvučena ispod ruševina njenog doma.

Južna grupa ukrajinske vojske, koja takođe objavljuje izveštaje na Telegramu, saopštila je da je ruska raketa pogodila rekreativni objekat,  jugozapadno od crnomorske luke Odesa, a u ovom napadu nema prijavljenih žrtava, prenosi Rojters.

07.13 Rusija: Dva drona uništena iznad Krima i Krasnodarskog kraja

Ruska PVO je uništila dve ukrajinske bespilotne letelice u blizini obale Krima i iznad Krasnodarskog kraja, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane Rusije. "Noćas je sprečen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na objekte u Rusiji", navodi se u saopštenju.

"Dežurni PVO sistemi uništili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Crnog mora, u blizini jugoistočne obale Krima i iznad Tuapsinskom okruga Krasnodarskog kraja", dodaje se, prenosi agencija RIA Novosti.

07.00 SAD šalju Kijevu naoružanje u vrednosti 325 miliona

Sjedinjene Američke Države danas su objavile detalje novog paketa vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara.

Ovaj paket uključuje, između ostalog, kasetnu municiju, protivtenkovsko naoružanje i rakete za HIMARS sisteme protivvazdušne odbrane, saopštila je američka administracija.

"Otpornost, hrabrost i odlučnost Ukrajine inspirisali su svet i podstakli napore SAD i sveta da joj pomognu da se odbrani i obezbedi svoju budućnost. Posle najave predsednika Bajdena o novom paketu bezbednosne pomoći Ukrajini, u skladu sa predsednikovim delegiranjem ovlašćenja, odobravam dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja će obezbediti 128 miliona dolara vredno američko naoružanje i opremu iz zaliha Ministarstva odbrane. Pentagon će takođe obezbediti naoružanje i opremu u vrednosti 197 miliona, kao deo prethodno dogovorenih tranši", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

06.45 Erdogan: Rusija se ne može zanemariti u sporazumu o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da smatra pogrešnim odnos zapadnih zemalja prema Rusiji i poručio da se ruska strana ne može zanemariti po pitanju dogovora o žitu.

„Mislim da je ovakav stav pogrešan, jer je Rusija neobična zemlja. Rusija zauzima značajno mesto i po površini i po svom položaju u svetu. Dakle, Rusija je praktično jedna od vodećih zemalja u svetu u proizvodnji žitarica. Takva zemlja se ne može zanemariti”, rekao je Erdogan novinarima u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

On je naveo da Ankara planira da nastavi pozitivne odnose sa Rusijom.

06.30 Zelenski razgovarao sa američkim predsednikom i senatorima

Američki predsednik Džozef Bajden i prva dama Džil primili su predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i njegovu suprugu Olenu u Beloj kući u Vašingtonu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je na sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da će SAD nastaviti da aktivno rade sa Ukrajinom i njenim saveznicima i partnerima da obezbede ukrajinskoj vojsci sve što joj je potrebno za uspeh na bojnom polju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je juče i sa američkim senatorima Džonom Kenedijem, Ronom Vajdenom, Mejsi Hirono i Tomom Karperom nakon sastanka sa svim članovima Senata u Staroj senatskoj sali, tokom posete Kapitolu. Zelenski je rekao da je imao "odličan dijalog" sa američkim senatorima na Kapitol Hilu.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, Pool

 

06.20 Zelenski traži više PVO sistema nakon ruskog napada

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je poručio da je njegovoj zemlji potrebno više sistema protivvazdušne odbrane, nakon što su ruske snage izvele jedan od najvećih napada poslednjih nedelja. “Ruski teroristi su prošle noći pokrenuli još jedan veliki napad na našu infrastrukturu. Većina projektila je oborena, ali samo većina, ne svi”, naveo je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters. 

06.00  Ukrenergo: Oštećena energetska infrastruktura u ruskim raketnim udarima

Ruski raketni udari oštetili su energetsku infrastrukturu u centralnoj i zapadnoj Ukrajini, saopštio je juče ukrajinski nacionalni operater mreže Ukrenergo. U aplikaciji za razmenu poruka Telegram navodi se da su napadi izazvali isključenje struje u pet regiona – Kijevu, Žitomiru, Dnjepropetrovsku, Rivni i Harkovu.

 

Komentari (0)

Evropa