Evropa

Zaustavljena nuklearna elektrana Krško

Komentari

Autor: Fonet

05/10/2023

-

21:58

Zaustavljena nuklearna elektrana Krško
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nuklearna elektrana Krško biće preventivno zaustavljena jer je otkriveno povećano ispuštanje primarnog sistema unutar zaštitne zgrade i treba odrediti izvor ispuštanja i korake za njegovu sanaciju, saopšteno je danas iz elektrane.

Nuklearna elektrana Krško, koja je u neprekidnom pogonu od završetka remonta 2022. godine, biće preventivno zaustavljena zbog toga što je operativna ekipa otkrila povećano ispuštanje primarnog sistema unutar zaštitne zgrade, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Ističe se da ispuštanje nema uticaja na zaposlene, stanovništvo i životnu sredinu i da je ispod vrednosti postavljene kao granične tehničkim specifikacijama.

Kako bi se tačno odredio izvor ispuštanja i dalji koraci za njegovu sanaciju, potrebno je zaustaviti elektranu, tako da će operativna ekipa početi kontrolisano postepeno smanjenje snage, stoji u saopštenju.

U saopštenju se ne navodi koliko bi preventivno zaustavljanje moglo da traje, ali se upozorava da prilikom zaustavljanja elektrane povremeno može doći do ispuštanja pare iz sekundarnog - nenuklearnog dela postrojenja, što se čuje u neposrednoj blizini, zbog čega se stanovnici u blizini elektrane mole za razumevanje. 

Komentari (0)

Evropa