Evropa

Situacija na Kosovu tema na sednici PSSE: Poziv da se Beograd i Priština vrate dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2023

-

19:46

Situacija na Kosovu tema na sednici PSSE: Poziv da se Beograd i Priština vrate dijalogu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila situacija na Kosovu i Metohiji, završila je rad za danas, a zasedanje će se nastaviti sutra.

U delu sednice u kojem je bilo reči o Kosovu zaključeno je da Beograd i Priština moraju što pre da se vrate dijalogu, kao i da je to jedini način da se dođe do rešenja.

Naziv tačke sednice PSSE koja se odnosi na KiM je "Situacija na severu Kosova posle nedavnog napada i neophodnost deeskalacije" i na njoj je poslanica iz Srbije Biljana Pantić Pilja istakla da Srbi na KiM žive u užasnim uslovima, trpe teror i da je 11 odsto njih napustilo KiM od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

Ona je postavila pitanje toj instituciji da li podržava masovni egzodus jednog naroda. Istakla je da za napade na Srbe i pokušaje ubistva koji su se dogodili početkom godine niko nije optužen.

"Srbi čekaju 10 godina na formiranje ZSO. Opstanak Srba je međunarodna obaveza, kao i Briselski sporazum, ali Kurti odbija da to uradi", rekla je Pantić Pilja.

Govoreći o nedavnim dešavanjima u selu Banjska, Pantić Pilja je rekla da je u njima ubijeno troje Srba i to iz blizine kada su se predali.

"To je bila ubistvo. To sve treba da se ispita i da se izvrši istraga", rekla je ona i naglasila da je mir u interesu Srbije i celog regiona.Poslanica Elvira Kovač rekla je da je dijalog Beograda i Prištine došao do tačke usijanja.

Kako je kazala, Priština se služi raznim sredstvima da opstruiše taj proces.

"Mi smo ožalili sve žrtve u Banjskoj, ali tražimo detaljnu istragu", rekla je ona i dodala da Beograd vodi odgovornu politiku.

"Srbija je ozbiljan i odgovoran partner međunarodfnoj zajednici", rekla je Kovač.

Većina poslanika istakla je da i u ovom sukobu ima ozbiljnih optužbi sa obe strane, da bi trebalo da se izvrši detaljna istraga, ali i da je rešenje svega ovoga implemmentacija sporazuma iz Bisela i Ohrida.

Poljski poslanik Aleksander Počiej rekao je da Priština mora da uspostavi ZSO i zaštiti manjine i njihova prava.

"Iza toga stojimo kao orgaizacija. Budućnost obe strane je u EU", rekao je on.

Austrijski poslanik Rajnhold Lopatka rekao je da se svi slažu da treba da se zatvori trajna kriza u regionu.

"Odgovorni za napade na severu moraju da budu privedeni pravdi, a Srbija je obećala da će učestvovati u tome, što je pozitivno", rekao je on.

Neki od govornika  su tražili da se osudi Srbija, poput predstavnika Prištine, a neki, poput poslanika iz Albanije, okrivili su Srbiju za dešavanja na severu KiM.

Komentari (0)

Evropa