Evropa

Fico potpisao sporazum sa dve stranke o formiranju nove slovačke vlade

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

18:17

Fico potpisao sporazum sa dve stranke o formiranju nove slovačke vlade
Fico potpisao sporazum sa dve stranke o formiranju nove slovačke vlade - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Slovačke Robert Fico, čija je stranka Smer osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima 30. septembra, potpisao je danas koalicioni sporazum sa liderima dve stranke o formiranju nove vlade.

Fico i njegov levičarski Smer dogovorili su se s Peterom Pelegrinijem, šefom takođe levičarske stranke Glas, koja je zauzela treće mesto na izborima i ima 27 mesta u novom sazivu parlamenta, kao i sa ultranacionalističkom i proruskom Slovačkom nacionalnom partijom sa 10 poslanika, preneo je AP.

Nekadašnji premijer i njegova stranka, koja planira da prekine vojnu podršku zemlje Ukrajini, pobedili su na parlamentarnim izborima 30. septembra sa 22,9 odsto glasova, čime su dobili 42 od 150 mesta u parlamentu.

Tri stranke su se prošle nedelje saglasile da će Ficova partija imenovati premijera i imati još šest ministara, što je otvorilo put Ficu da po četvrti put bude šef slovačke vlade.

Glas će imenovati predsednika parlamenta i sedam ministara, dok će Slovačka nacionalna partija imati tri ministra.

Smer će, između ostalih, imati i funkcije ministara spoljnih poslova, pravde, odbrane i finansija.

Glas će biti zadužen za ministarstva unutrašnjih poslova, privrede i obrazovanja, dok će Slovačka nacionalna partija dobiti ministre kulture i životne sredine.

Fico je vodio kampanju na proruskoj i antiameričkoj poruci, uz obećanja da će povući vojnu podršku Slovačke Ukrajini, a njegova pobeda bi mogla dodatno opteretiti krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Ranije je rekao da želi da Slovačka ostane članica EU i NATO-a, ali uz "puno poštovanje suvereniteta njegove zemlje", a u ponedeljak je istakao da "njegova vlada neće govoriti u ime stranih interesa".

Ficovi kritičari brinu da bi njegov povratak na vlast mogao da navede Slovačku da odustane od svog kursa na druge načine, prateći put Mađarske pod premijerom Viktorom Orbanom i u manjoj meri Poljske pod partijom Pravo i pravda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa