Evropa

Povećavaju se antisemitski incidenti u Nemačkoj: Na sinagogu u Berlinu bačeni molotovljevi kokteli

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

11:47

Povećavaju se antisemitski incidenti u Nemačkoj: Na sinagogu u Berlinu bačeni molotovljevi kokteli
Povećavaju se antisemitski incidenti u Nemačkoj: Na sinagogu u Berlinu bačeni molotovljevi kokteli - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Sinagoga u Berlinu napadnuta je jutros molotovljevim koktelima, u trenutku kada se povećavaju antisemitski incidenti u nemačkoj prestonici i nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Jevrejska zajednica je saopštila da je njena sinagoga u gradskom naselju Mite napadnuta sa dva zapaljive naprave, a policija je potvrdila incident, prenosi AP.

"Nepoznate osobe su bacile dva molotovljeva koktela sa ulice", saopštila je jevrejska zajednica na X platformi.

Jutros je desetine policajaca vršilo uviđaj ispred sinagoge, a cela ulica u kojoj je zgrada bila je ograđena i blokirana za saobraćaj. Jevrejska organizacija u Nemačkoj je saopštila da su dve osobe umešane u ovaj incident, ali nije dala više detalja.

"Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom. Pre svih porodice iz susedstva oko sinagoge su šokirane i zabrinute. Reči postaju dela. Hamasova ideologija istrebljenja protiv svega jevrejskog takođe postaje delotvorna u Nemačkoj", navodi se u saopštenju Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj.

U kompleksu zgrada jevrejske zajednice u centru Berlina nalaze se sinagoga, obdanište, škola i društveni centar. Policija je takođe saopštila da je tokom noći došlo do sukoba između muslimanskih imigranata i organa reda u gradskim četvrtima Nojkoeln i Krojcberg i kod berlinske Brandenburške kapije u kojima je povređeno nekoliko policajaca.

Nakon Hamasovog brutalnog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, policija je povećala bezbednost jevrejskih institucija u Berlinu i širom Nemačke. I pored toga, izraelske zastave koje su se vijorile u znak solidarnosti ispred gradskih većnica širom zemlje su skinute i spaljene, a na nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji naslikana je Davidova zvezdu na vratima i zidovima, prenosi AP.

Komentari (0)

Evropa