Evropa

Grčki ministar: Rizik od iznenadnog priliva migranata zbog rata Izraela i Hamasa

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

19:53

Grčki ministar: Rizik od iznenadnog priliva migranata zbog rata Izraela i Hamasa
Grčki ministar: Rizik od iznenadnog priliva migranata zbog rata Izraela i Hamasa - Copyright AP/Guardia costera Hellenic

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis izjavio je da se Evropska unija suočava sa rizikom od iznenadnog priliva migranata koji beže od rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

"Uvek postoji rizik da stvari postanu zaista opasne ukoliko se nestabilnost na Bliskom istoku proširi, a posebno ako zahvatio susedne zemlje, poput Egipta koji ima veliku populaciju", rekao je Kairidis za Rojters.

On je pozvao na veću budnost i solidarnost među državama članicama Evropske unije.

"Moramo da budemo na oprezu. Moramo da se približimo kao Evropa. Potrebno nam je bolje čuvanje granica, borba protiv krijumčarskih kriminalnih mreža i vraćanje onih koji ne dobiju azil" rekao je grčki ministar.

Kairidis je zatražio uspostavljanje zajedničkog evropskog mehanizma za povratak onih kojima je odbijen azil u zemlje porekla.

"Samo Evropa zajedno može da natera zemlje porekla da prihvate svoje građane, štapovima i šargarepom. Grčka sama to ne može, Belgija sama to ne može", istakao je on.

Komentari (0)

Evropa