Evropa

RAT U UKRAJINI Crnomorska flota "odbijala" napad na Sevastopolj, Sijarto: Brisel se drži proratnog pristupa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2023

-

09:14

RAT U UKRAJINI Crnomorska flota "odbijala" napad na Sevastopolj, Sijarto: Brisel se drži proratnog pristupa
RAT U UKRAJINI Crnomorska flota "odbijala" napad na Sevastopolj, Sijarto: Brisel se drži proratnog pristupa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 608 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Avdijevki i obližnjem gradu Mariinka "posebno teška" zbog brojnih ruskih napada. Ruske snage tvrde da su pre dva dana osujetile nekoliko pokušaja ukrajinskih jedinica da pređu reku Dnjepar u južnom regionu Hersona. U međuvremenu, ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da je odbrambeni sistem Ukrajine uništio sve dronove i rakete koje je Rusija lansirala u noći između nedelje i ponedeljka.

Ključni događaji

  • Ambasadorka SAD Bridžit Brink osudila ruski raketni napad na Harkov 
  • Rusija: Osujećeno nekoliko pokušaja ukrajinskih jedinica da pređu reku Dnjepar
  • Britanski obaveštajci: Ruski gubici od početka rata između 150.000 i 190.000 ljudi

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.00 Rusija poslala avione na granicu kojoj su se približila dva američka bombardera

Rusija je danas poslala borbene avione kako bi presrela dva američka bombardera i dron, koji su se približili severnoj i južnoj granici Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, dva američka strateška bombardera B-1B približila su se granici iznad Baltičkog mora, a dron Global huk išao je ka granici iznad Crnog mora, preneo je Rojters.

Pored borbenih aviona, po jedan Su-37 se približio granici u oba slučaja, nakon čega su se američki bombarderi i dron okrenuli od ruske granice, saopštilo je ministarstvo. 

16.50 Moldavija blokirala pristup ruskim sajtovima

Moldavija je danas blokirala pristup za više od 20 ruskih informativnih sajtova zbog, kako je rekla, "informacionog rata" protiv te zemlje.

Obaveštajna i bezbednosna služba izlistala je 22 ruska novinska medija koji su blokirani, preneo je Rojters.

Među njima su NTV, Raša tudej, Ren TV, državni VGTRK i još neki mediji.

10.45 Razvožajev: Ruska Crnomorska flota delovaće protiv ronilaca diverzanata

Ruska Crnomorska flota delovaće iz raketnih bacača sa ratnih brodova u borbi protiv ronilaca diverzanata, napisao je danas guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev u svom Telegram kanalu.

"Približno od 7.40 do 9.00 časova Crnomorska flota će sprovoditi preventivne mere protiv ronilaca sabotera. Predviđena je vatra iz raketnih bacača sa ratnih brodova. Čuće se brojne eksplozije, unapred upozoravam", naveo Razvožajev, preneo je TASS.Guverner Sevastopolja rekao je ranije danas da je Crnomorska flota noćas odbila napad ukrajinskih ronilaca diverzanata.

09.01 Ruska Crnomorska flota je danas rano ujutru "obdijala" napad na Sevastopolj

Ruska Crnomorska flota je danas rano ujutru "obdijala" napad na Sevastopolj, rekao je guverner crnomorske luke koju je postavila Moskva, a prenosi Gardijan. Britanski list navodi da nije navedeno ko je napadao, ali prenosi izjavu Mihaila Razvoježajeva guvernera Sevastopolja na poluostrvu Krim koji je naveo da se sumnja da je u pitanju urkajinski napad.

08.00 Sijarto: Brisel se drži proratnog pristupa Ukrajini, a ništa o tome kako do mira

Stav Brisela o Ukrajini ostaje proratni, sa paketom pomoći Evropske komisije Kijevu od 20 milijardi evra za naredne četiri godine, koji sadrži "sve o ratu, ali ništa o tome kako postići mir", rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Obraćajući se novinarima posle sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Luksemburgu, Sijarto je naveo da su ministri spoljnih poslova članica bloka razgovarali o predlogu bezbednosnih garancija za Ukrajinu, koji sadrži pomenuti paket isporuke oružja, kao i plan slanja misije vojne obuke u tu zemlju, preneo je MTI.

07.30 Zelenski: Situacija u Avdijevki posebno teška

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Avdijevki i obližnjem gradu Mariinka "posebno teška" zbog brojnih ruskih napada. 

"Ali mi držimo naše pozicije. Ruske snage su napravile seriju očajničkih poteza u razorenom gradu Avdijevku, koji se smatra kapijom za ponovno zauzimanje Donjecka i ostatka Donbasa", naveo je on, prenosi Gardijan.

Komentari (0)

Evropa