Evropa

RAT U UKRAJINI Generalštab Ukrajine: Rusi napadaju, najžešće borbe u pravcu Marinke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2023

-

09:10

RAT U UKRAJINI Generalštab Ukrajine: Rusi napadaju, najžešće borbe u pravcu Marinke
RAT U UKRAJINI Generalštab Ukrajine: Rusi napadaju, najžešće borbe u pravcu Marinke - Copyright Tanjug AP/Alex Babenko, Bram Janssen, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 610 dana. Pod komandom Putina održane strateške vojne vežbe Rusije, a njen komandni štab je objavio da su uništene dve američke rakete ATACMS, prvo put od početka rata u Ukrajini. Gasprom je najavio redukciju investicionog programa za 14 odsto za ovu godinu što iznosi oko 340 milijardi rubalja. Guverner hersonske oblasti Oleksandr Prokudin rekao da je  napadu na Hersonsku oblast pogođena kuća, i da je poginuo jedan muškarac.

Ključni događaji:

  •  Rusija: Održane vežbe strateških snaga za nuklearno odvraćanje
  • Gasprom će smanjiti investicioni program za ovu godinu
  • Rusija: Oborene dve američke ATACMS rakete
  • U napadu na Hersonsku oblast pogođena kuća, poginuo jedan muškarac

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

             Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

14.08 Peskov: Rusija razvija bliske odnose sa Severnom Korejom u svim oblastima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija planira da nastavi da razvija bliske odnose sa Severnom Korejom u svim oblastima. Odgovarajući na optužbe Južne Koreje, Japana i SAD da Pjongjang isporučuje oružje Rusiji, Peskov je rekao da je reč o neosnovanim izjavama, prenosi Rojters. "Ne vidimo smisao u komentarisanju toga. Severna Koreja je naš sused i nastavićemo da razvijamo odnose u svim oblastima", poručio je Peskov.

12.18 Slovačka najavljuje kraj vojne pomoći Ukrajini

Slovačka je do sada bila čvrsta podrška Kijevu otkako je Rusija izvršila invaziju u februaru prošle godine, donirajući oružje i otvarajući svoje granice za izbeglice koje beže od rata. Međutim, kako piše Euronews, Slovačka je objavila kraj vojne pomoći Ukrajini. 

08.00 Generalštab Ukrajine: Rusi napadaju, najžešće borbe u pravcu Marinke

Ruske snage napadaju na gotovo svim delovima fronta, a u protekla 24 sata najžešće borbe su vođene u pravcu Marinke, gde su ukrajinske trupe odbile više od 20 napada, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske snage odbile su ruske napade u pravcu Kupjanska i nastavljaju ofanzivne operacije južno od Bahmuta, prenosi agencija Unian. Ruske trupe ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, ali ukrajinski vojnici čvrsto drže odbranu, navedeno je u saopštenju. 

profimedia

 

07.45 Zelenski: Ruski dronovi najverovatnije su gađali nuklearku Hmeljnicki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u napadu ruskih dronova danas u regionu Hmeljnicki, verovatno ciljano područje istoimene nuklearne elektrane.

"Najverovatnije je da je meta ovih napada nuklearna elektrana Hmeljnicki. Udarni talas od eksplozije zatresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

07.30 Rusija: Održane vežbe strateških snaga za nuklearno odvraćanje

U Rusiji su juče održane vežbe ruskih strateških snaga za obuzdavanje, pod komandom predsednika Vladimira Putina, saopšteno je iz Kremlja.

Kako se navodi u saopštenju, uspešno je testirano izvođenje intenzivnog nuklearnog napada kao odgovor na nuklearni napad protivnika sa kopna, mora i iz vazduha, prenosi Rojters.

Tokom vežbi, sa kosmodroma Pleseck lansirana je interkontinentalna balistička raketa Jars na poligon Kura na Kamčatki, a pored toga je sa atomske podmornice "Tula" ispaljena balistička raketa "Sinjeva".

07.15 Gasprom će smanjiti investicioni program za ovu godinu

Ruski energentski gigant Gasprom planira da smanji obim svog investicionog programa za 2023. godinu za 14 odsto, odnosno za 334,34 milijarde rubalja na 1,97 biliona rubalja.

Gasprom je prinuđen da štedi zbog nižih cena gasa na preostalim tržištima kompanije u Evropi i manjeg obima izvoza, prenosi Komersant.

Ova kompanija svakog decembra odobrava investicioni program za narednu godinu i prilagođava ga na jesen - po pravilu, u pravcu povećanja troškova, tako da ovo smanjenje predstavlja retkost.

07.05 Rusija: Oborene dve američke ATACMS rakete

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je uništilo dve rakete ATACMS američke proizvodnje, prvi put od početka rata u Ukrajini.

Dodaje se da su oborena dva ukrajinska lovca MiG-29 i jurišni avion Su-25. Inače, ATACMS je operativno-taktička balistička raketa američke kompanije "Lokhid Martin" koja ima domet do 300 kilometara.

06.40  Ukrajina:U napadu na Hersonsku oblast pogođena kuća, poginuo jedan muškarac

Jedna osoba je poginula u jučerašnjem vazdušnom napadu na južnu ukrajinsku oblast Herson, saopštio je guverner Oleksandr Prokudin.

Prokudin je na Telegramu naveo da je vođenom vazdušnom bombom pogođena kuća u stambenom delu Berislava i da je poginuo jedan 42-ogodišnji muškarac. 

Ruske snage su u protekla 24 sata izvele 35 vazdušnih napada na Hersonsku oblast, saopštio je guverner.

Komentari (0)

Evropa