Evropa

Na Malti počeli pregovori o ukrajinskom planu za mir uz učešće više od 65 zemalja - Rusija nije pozvana

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2023

-

22:46

Na Malti počeli pregovori o ukrajinskom planu za mir uz učešće više od 65 zemalja - Rusija nije pozvana
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori o ukrajinskom planu za mir počeli su danas na Malti, uz učešće predstavnika više od 65 zemalja, ali ne i Rusije, saopštili su malteški i ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da čezne za danom kada će ljudska istorija biti samo istorija mira, navodeći da je ta težnja precizirana u međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija.

"Ali da li Povelja UN funkcioniše?", postavio je Zelenski pitanje na Jutjubu, navodeći da je svet video "previše krvi" u Ukrajini i na Bliskom istoku i da svet mora dati drugačiji odgovor.   

Dvodnevni sastanak zvaničnika za nacionalnu bezbednost je treća runda ovakvih razgovora u poslednjih nekoliko meseci, preneo je AP.

Kijev smatra da je to prilika da pridobije podršku za mirovni plan predsednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka, posebno zbog toga što sukob na Bliskom istoku pomera pažnju međunarodne zajednice sa rata u Ukrajini.

Rusija, koja nije pozvana ni na jedan od sastanaka, odbacila je tu inicijativu kao pristrasnu.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak naveo je na konferenciji da će, pošto se sve više država uključuje u razvoj plana Zelenskog, Rusija morati da popusti međunarodnoj zajednici i da prihvati zajedničke uslove.

Jermak je rekao da će se tokom vikenda diskutovati o pet od 10 tačaka plana: nuklearnoj i energetskoj bezbednosti, sigurnom snabdevanju hranom, oslobađanju ratnih zarobljenika i deportovanih, kao i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Malte Ijan Borg rekao je u uvodnom obraćanju da njegova zemlja podržava Ukrajinu.

U prvoj rundi pregovora u Kopenhagenu u Danskoj u junu bilo je samo 15 učesnika, dok je u drugoj rundi u Džedi u Saudijskoj Arabiji u avgustu taj broj povećan na 43.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa