Evropa

Završeno suđenje najmoćnijoj mafijaškoj grupi u Italiji: Ndrangeta nadmašila Koza Nostru

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

16:32

Završeno suđenje najmoćnijoj mafijaškoj grupi u Italiji: Ndrangeta nadmašila Koza Nostru
Uhapšena 43 pripadnika organizovane kriminalne mreže Ndrangeta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud je izrekao danas dugogodišnje zatvorske kazne do 30 godina na kraju jednog od najvećih dosadašnjih suđenja italijanskoj mafiji, usmerenih na zločine kriminalne grupe Ndrangeta iz Kalabrije.

Više od 330 mafijaša i njihovih saradnika bili su optuženi za iznude, trgovinu drogom i krađe, u suđenju koje je trajalo gotovo tri godine, a više od 100 njih je oslobođeno optužbi, prenela je ANSA.
Sudijama je bilo potrebno sat i 40 minuta samo da pročitaju presudu. 

Najteže kazne od po 30 godina zatvora dobili su dvojica lokalnih vođa kalabrijske mafije, Saverio Racionale i Domeniko Bonavota.

Među osuđenima je i advokat i bivši političar iz partije Forca Italija, Đankarlo Piteli, koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog saradnje sa mafijom i prenošenja informacija. Osuđen je i bivši šef lokalne policije Đorđo Nazeli na dve godine i šest meseci. 

Sudije su izrekle manje kazne nego što je tužilaštvo tražilo u velikom broju slučajeva, a više od 100 osumnjičenih je oslobođeno optužbi.

Na današnje prvostepene presude žalbu mogu da ulože i odbrana i tužilaštvo. Još 70 optuženih u prvobitnom suđenju bilo je proglašeno krivim u novembru 2021. godine, nakon što su se opredelili za ubrzani postupak u zamenu za smanjenje kazni.

Tužioci smatraju da je Ndrangeta najmoćnija mafijaška grupa u Italiji i da je nadmašila Koza Nostru sa Sicilije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa