Evropa

Šokantni rezultati istrage: Stotine nezbrinute dece decenijama zlostavljano u londonskim domovima

Komentari

Autor: Euronews/AP

28/07/2021

-

21:47

Šokantni rezultati istrage: Stotine nezbrinute dece decenijama zlostavljano u londonskim domovima
Šokantni rezultati istrage: Stotine nezbrinute dece decenijama zlostavljano u londonskim domovima - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Na stotine dece bez roditelja o kojima su se starale londonske vlasti, suočilo se sa "teškim" nivoima zlostavljanja i zanemarivanja tokom nekoliko decenija, otkrili su u utorak rezultati javne istrage.

Nezavisna istraga o seksualnom zlotavljanju dece otkrila je da se između šezdesetih i devesetih godina prošlog veka, osoblje lokalnih vlasti u južnoj londonskoj opštini Lambet odnosilo prema njima kao da su "bezvredna".

Čak 705 bivših rezidenata izložilo je navode o seksualnom zlostavljanju, silovanju i drugim oblicima nasilja u tri doma za decu u opštini Lambet, navodi se u izveštaju. Jedan broj njih prijavio je zlostavljanje u trenutku kada se ono dogodilo, ali za četiri decenije samo je jedan član osoblja bio sankcionisan.

Istražitelji su otkrili da su zaposleni u ustanovama za brigu o deci izlagali decu seksualnim prestupnicima, koji bi se infiltrirali u dečje domove i hraniteljske ustanove tako ostavljajući "razorne, doživotne posledice po žrtve".

"Tokom nekoliko decenija deca u domskom i hraniteljskom smeštaju trepela su nivoe okrutnosti i seksualnog zlostavljanja koje je teško razumeti", saopštila je šef istrage Aleksis Džej.

"Mnogo godina su nasilje, zastrašivanje, rasizam, nepotizam i seksizam uspevali u Veću Lambeta, a sve u pozadini korupcije i lošeg upravljanja finansijama", dodala je ona.

Deci koja su se žalila na maltretiranje, niko nije verovao i zbog toga su otpuštana iz sistema, navodi se u istrazi.

U izveštaju se navodi da su mnogi zaposleni u Veću opštine Lambet pokazali "bezobzirno zanemarivanje ranjive dece o kojoj je trebalo da brinu jer su plaćeni za to".

"Bilo je to kao da osoblje namerava da stvori surovo i kazneno okruženje za decu koja su imala tu nesreću da budu u javnoj brizi, ne svojom krivicom", navodi se u izveštaju.

Istražitelji su prikupili uznemirujuća svedočenja bivših stanovnika. Jedan od njih je opisao da je slušao "vrištanje druge dece noću, a da je on sam rutinski doživeo nasilje i seksualni napad, uključujući i fotografisanje tokom silovanja".

Devojka zavedena pod šifrom LA-A147, bila je u sistemu opštine Lambet tokom devedesetih i dvehiljaditih, tačnije od svoje treće godine. Tokom više od deset godina boravila je u devet različitih dečjih domova i četiri hraniteljske porodice. U jednom svedočenju je navela da ju je tinejdžer, inače sin hranitelja silovao kada je imala samo devet godina. Takođe je navela da su je seksualno zlostavljali i stariji muškarci koje je upoznavala dok je bila u domovima.  Do 13. godine razvila je zavisnost od droge i "prodavala se" da bi je finansirala.

"Rasizam"

Istraga je utvrdila da je "rasizam bio očigledan u neprijateljskom i nasilnom postupanju" koji su doživljavala crna deca u starateljstvu opštine.

"Bilo je mnogo crne dece u brizi Veća opštine Lambet. U dečjem domu Širli Oaks 1980. godine čak 57 odsto dece bilo je crno. Godine 1990. i 1991. u domu Saut Vejl ta brojka je iznosila 85 odsto", navodi se u izveštaju.

AP Photo

Lambet, London

Izveštaj je pozvao policiju da razmotri da li postoje osnovi za krivičnu istragu o smrti dečaka, koji je izvršio samoubistvo u domu 1977. godine, nakon navoda o zlostavljanju od strane starijeg osoblja.

Trenutni lider Veća opštine Lambet, Kler Holand izrazila je "duboko žaljenje" zbog "šokantne" zloupotrebe položaja.

"Iznesite ta imena"

Husna-Bano Talukdar, koja je izjavila da je više puta zlostavljana dok je boravila u domu između 1976. i 1979. godine, rekla je da će nastaviti kampanju sve dok imena počinilaca ne budu javno objavljena.

"Istraga je propustila tu priliku da javno iznese imena, da se sazna ko je šta uradio - nasilnici, veće, policija koja je to zataškala", rekla je Talukdar koja se odrekla prava na anonimnost.

Višegodišnja istraga pokrenuta je nakon smrti dečjeg zabavljača Džimija Savila 2011. godine, nakon koje se desetine ljudi javilo i reklo da ih je on zlostavljao. Osim toga, istraga takođe ima za cilj da istraži propuste u zaštiti dece u školama koje vode crkve, institucijama za mlade prestupnike i internatima, a svoje sveukupne rezultate treba da saopšti sledeće godine. 

Komentari (0)

Evropa