Evropa

"Živela Španija, živeo ustav": Veliki protest u Madridu zbog sastanka vladajuće stranke i Puđdemona u Ženevi

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

16:22

"Živela Španija, živeo ustav": Veliki protest u Madridu zbog sastanka vladajuće stranke i Puđdemona u Ženevi
"Živela Španija, živeo ustav": Veliki protest u Madridu zbog sastanka vladajuće stranke i Puđdemona u Ženevi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Madridu je danas organizovan masovni protest zbog sastanka vladajuće stranke premijera Pedra Sančesa, Španske socijalističke radničke partije (PSOE) i Zajedno za Kataloniju bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona koji je održan u Ženevi, prenosi španski OkDiario.

Protest predvode lider Narodne stranke (PP) Alberto Nunjes Fejho, gradonačelnik Madrida Hose Luis Almeida i predsednica madridske regije Isabel Ajuso, dok se oko 15.000 ljudi okupilo kod hrama Debod, blizu sedišta PSOE, uzvikujući parole "Živela Španije" i "Živeo ustav".

Migel Teljado, predstavnik Narodne partije u parlamentu, je povodom takozvanog tajnog sastaka nazvao premijera pretnjom za demokratiju, dok je Ajuso iznela da je Sančez protiv jedinstva Španije.

Jučerašnji razgovori u Ženevi vođeni su pod nadzorom međunarodnog verifikatora, a obe strane su naglasile da je "neotkrivanje načina pregovora važno koliko i njihov sadržaj". Sastanak je deo je dogovora postignutog kako bi se garantovao reizbor Sančesa, kome je za potvrdu novog premijerskog mandata bilo neophodno sedam glasova stranke koja se zalaže za nezavisnost Katalonije.

Puđdemon je zahtevao bilateralni pregovarački forum, kao i nadgledanje verifikatora s obzirom na trenutno nepoverenje između dve strane.

Dogovorom Sančesa i Puđdemona, koji se od 2017. nalazi u Belgiji kako bi izbegao hapšenje, predviđeno je da Katalonija dobije veću međunarodnu ulogu, kao i da budu prekinuti sudski procesi protiv onih koji su oranizovali ilegalni referendum o nezavisnosti Katalonije, uključujući i bivšeg predsednika severne španske pokrajine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa