Evropa

Patrijarh Kiril pozvao na molitve za Rusiju i pravedan svet

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2023

-

21:20

Patrijarh Kiril pozvao na molitve za Rusiju i pravedan svet
Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je na molitvu za Rusiju, vojsku, "prestanak međusobne borbe i političkih sukoba" i pravedan svet u Novoj godini.

"Zahvaljujemo Gospodu na milosrđu ukazanom u protekloj godini i, usmeravajući pogled ka budućnosti, molimo Spasitelja za pomoć i zastupništvo, da nas zaštiti od svakog zla...Možda je najbolnija tuga za dušu i savest ono što se danas dešava, pa i na našoj zemlji, u gradu Belgorodu. Danas se moramo moliti, tražeći od njega isceljenje naših bolesti, grehova, isceljenje svih ovih društvenih i političkih sukoba, jer u savremenom svetu sve to može doneti nesagledive katastrofe za ljude", poručio je Kiril u moskovskom Sabornom hramu Hrista Spasitelja gde je danas služio moleban za Novu godinu, prenose RIA Novosti.

On je istakao da ni u kom slučaju ne treba dozvoliti da se gnev i mržnja razvijaju ni na nivou ličnih i porodičnih odnosa, ni u međudržavnim odnosima.

Prema njegovim rečima, svet je postao veoma ranjiv "jer svet ima snagu i sposobnost da sebe uništi”.

"Dakle, današnji pozivi na mir su pozivi na samoodržanje. Ali mir ne može bez pravde. Naša molitva Gospodu je za što brži prekid međusobne borbe, naravno, za odbranu naše Otadžbine, za mir, ali i za pravdu, jer mir bez pravde je nestabilan mir. Našu danas molitvu treba uputiti i za predsednika naše države, za vrhovnog komandanta Vladimira Putina, za našu vojsku, za one koji nose posebne odgovornost za očuvanje ruske zemlje", precizirao je patrijarh Kiril.

Novogodišnji moleban, ili molitveno pojanje za Novu godinu, je posebna služba kada se vernici zahvaljuju Bogu za milost u protekloj godini i traže blagoslov za narednu godinu za sebe, porodicu i otadžbinu. 

Ova služba se obično održava uveče uoči Nove godine. 

Takođe je rasprostranjena tradicija u ruskoj Crkvi da se u noći 31. januara na 1. januar služi Liturgija. Tako neki vernici svetovnu Novu godinu dočekuju u hramu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa