Evropa

Otkazano stotine letova zbog štrajka zemaljskog osoblja španskog avio-prevoznika

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

11:27

Otkazano stotine letova zbog štrajka zemaljskog osoblja španskog avio-prevoznika
Tanjug/AP/Joe Burbank/Orlando Sentinel - Copyright Tanjug/AP/Joe Burbank/Orlando Sentinel

veličina teksta

Aa Aa

Zemaljsko osoblje španske avio-kompanije Iberia stupilo je danas u četvorodnevni štrajk, zbog koga će biti otkazano stotine letova, a štrajk će uticati na aerodrome u Barseloni, Alikanteu, Bilbau, Malagi, na Gran Kanariji, Palma de Majorki i ostrvu Tenerife, prenosi Rojters.

Avio-prevoznik Iberia je saopštio da su danas u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu sve operacije počele normalno i da je samo 17 odsto osoblja u tom trenutku bilo u štrajku.

U ranijem saopštenju avio-kompanije Iberia navodi se da protest neće uticati na aerodrom u glavnom gradu Madridu.

Organizatori protesta su dva vodeća španska sindikata UGT i CCOO, koji se ne slažu sa angažovanjem novih pružalaca usluga na španskim aerodromima.

Predstavnica kompanije Iberia u sindikatu CCOO Paloma Galjardo ranije je izjavila da se nada što većem učešću u protestu, pošto smatra da je sukob radnika i poslodavca "veoma ozbiljan" .

Španskim komercijalnim aerodromima upravlja državna kompanija Aena koja je u septembru angažovala nove izvođače za usluge koje je ranije pružala avio-kompanija Iberia na mnogim aerodromima.

Ova promena je naljutila sindikate koji su zabrinuti za prava radnika na aerodromima. U Španiji se sutra slavi tradicionalni praznik Bogojavljenje, koji mnogi građani koriste za putovanja, a štrajk bi mogao da ogrozi njihove planove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa