Evropa

Vilders povlači predlog zakona o zabrani džamija i Kurana u Holandiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

21:46

Vilders povlači predlog zakona o zabrani džamija i Kurana u Holandiji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gert Vilders, čija je desničarska Stranka slobode (PVV) pobedila na proteklim izborima u Holandiji, danas je napravio ključni ustupak potencijalnim koalicionim partnerima, najavljujući da povlači zakon koji je predložio 2018. koji poziva na zabranu džamija i Kurana.

Ovaj potez dolazi dan pre nego što bi trebalo da se nastave pregovori o formiranju sledeće vlade nakon izborne pobede u novembru.

Odustajanje od predloga zakona moglo bi da bude ključno za sticanje poverenja i podrške još tri stranke s kojima Vildersova stranka želi da uđe u koaliciju, piše AP.

Jedan od lidera tih partija, Piter Omcigt, iz reformističkog Novog društvenog ugovora, izrazio je zabrinutost da neki od Vildersovih stavova krše holandski ustav koji garantuje slobode, uključujući slobodu veroispovesti.

Vilders bi u utorak trebalo da nastavi pregovore o koaliciji sa Omcigtom i liderima dve druge stranke, Narodne partije desnog centra za slobodu i demokratiju odlazećeg premijera Marka Rutea i Pokreta građana poljoprivrednika na čelu sa Karolin van der Plas.

Tokom parlamentarne debate prošle godine, nakon što je PVV osvojio 37 mesta u donjem domu holandskog parlamenta od 150 mesta na opštim izborima 22. novembra, Vilders je označio ublažavanje oštrog antiislamskog stava svoje stranke.

"Ponekad ću morati da povučem predloge i to ću učiniti. Pokazaću Holandiji, zakonodavnoj vlasti, stranci gospodina Omcigta i svakome ko to želi da čuje da ćemo svoja pravila prilagoditi ustavu i uskladiti naše predloge sa njim", rekao je Vilders tokom debate.

Među tri zakona koje sada povlači Vildersova Stranka slobode, bio je jedan iz 2018. koji predlaže zabranu "islamskog izražavanja".

Tekst zakona označava Islam kao "nasilnu, totalitarnu ideologiju" i predlaže zabranu džamija, Kurana, islamskih škola i nošenja burki i nikaba.

Taj predlog zakona nikada nije dobio podršku većine u parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa