Evropa

Mađarska će ograničiti vize za privremene radnike iz zemalja van EU, stranci neke poslove neće moći da rade

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

19:54

Mađarska će ograničiti vize za privremene radnike iz zemalja van EU, stranci neke poslove neće moći da rade
Mađarska će ograničiti vize za privremene radnike iz zemalja van EU, stranci neke poslove neće moći da rade - Copyright Zoltan Balogh/MTI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska će ograničiti broj viza koje se izdaju radnicima na određeno vreme iz zemalja van Evropske unije i takođe im zabraniti bavljenje određenim profesijama u nastojanju da zaštiti domaće tržište rada, saopštilo je danas Ministarstvo privrede te zemlje.

Vlada premijera Viktora Orbana izdaće maksimalno 65.000 viza za privremene radnike iz zemalja izvan EU, dodato je u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Orbanova vlada je takođe sastavila spisak od oko 300 radnih mesta koja će biti zabranjena za strane radnike, uključujući poslove fotografa, pravnog pomoćnika, krovopokrivača, mehaničara liftova, kao i poslove na vinogradima i voćnjacima.

"Vlada će zaštititi mađarske porodice i radna mesta, što znači da je po zakonu moguće angažovati strane radnike samo ako nema mađarskih radnika da popune radna mesta", istaklo je ministarstvo.

Nezaposlenost u Mađarskoj u periodu između septembra i novembra prethodne godine iznosila je 4,3 odsto.

Orban je pod pritiskom da oživi privredni rast nakon pada izazvanog inflacijom u 2023. godini,a njegov oštar stav o imigraciji mu je pomogao da dobije podršku tokom prethodnih izbora u zemlji, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa