Evropa

Radikalizacija protesta u Francuskoj: Okupljeni zapalili sedište fonda za socijalnu zaštitu poljoprivrednika u Narbonu

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

20:31

Radikalizacija protesta u Francuskoj: Okupljeni zapalili sedište fonda za socijalnu zaštitu poljoprivrednika u Narbonu
Radikalizacija protesta u Francuskoj: Okupljeni zapalili sedište fonda za socijalnu zaštitu poljoprivrednika u Narbonu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski farmeri, koji protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, danas su u Narbonu, gradu na jugu zemlje, zapalili sedište fonda za socijalnu zaštitu zaposlenih u poljoprivredi. Istovremeno, francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je da će vlada te zemlje odustati od planova za smanjenje poreskih olakšica na dizel gorivo za poljoprivrednu upotrebu.

Zgrada "Mitialite Sosijal Agrikol" (Mutualite Sociale Agricole - MSA) od 300 kvadratnih metara bila je prazna kada je zapaljena.

Vatra je brzo stavljena pod kontrolu uz pomoć 25 vatrogasaca, ali je zgrada pretrpela velika oštećenja, prenosi BMF TV.

"Ne mogu da shvatim. Veoma mi je žao zbog ovoga što su uradili", rekla je Sofi Boneri, predsednica lokalnog ogranka MSA.

Boneri je dodala da je ova organizacija bila prva koja je finansijski pomogla farmerima nakon nedavne suše i obezbedila im dodatnu pomoć.

Predsednica južnog regiona Oksitanija Karol Delga pozvala je na smirenje i uzdržavanje od nasilja.

"Poruka koju nose naši poljoprivrednici je legitimna, ovim ne sme biti oslabljena", rekla je ona. Očekuje se da će francuski premijer Gabrijel Atal tokom dana saopštiti nove mere za pomoć poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici su prethodno blokirali jedan od glavnih auto-puteva koji povezuje Pariz sa severnim gradom Lilom, državama Beneluksa i Velikom Britanijom, zbog čega su nastale kilometarske gužve, što su prvi problemi u saobraćaju koje su izazvali najnoviji protesti u glavnom gradu Francuske.

Atal: Francuska vlada neće smanjiti porekse olakšice za dizel gorivo za farmere

Francuska vlada će odustati od planova za smanjenje poreskih olakšica na dizel gorivo za poljoprivrednu upotrebu, izjavio je danas francuski premijer Gabrijel Atal, pokušavajući da umiri poljoprivrednike koji protestuju i prete da će blokirati ključne ulazne tačke u prestonicu.

Govoreći na farmi, Atal je takođe, rekao da će njegova vlada "staviti poljoprivredu iznad svega ostalog", preneo je Rojters.

Francuski poljoprivrednici blokirali su danas jedan od glavnih auto-puteva koji povezuje Pariz sa severnim gradom Lilom i Belgijom, a spremali su se da blokiraju i druge auto-puteve ka Parizu kako bi pojačali pritisak na Atalovu vladu koju optužuju da nije učinila dovoljno da im pomogne.

Lider najvećeg sindikata francuskih poljoprivrednika: Protest se nastavlja

Lider najvećeg francuskog sindikata poljoprivrednika FNSEA poziva je sve članove da nastave protest, iako je ranije danas francuska Vlada saopštila da će odustati od planova za smanjenje poreskih olakšica na dizel gorivo za poljoprivrednu upotrebu

"Odlučili smo da nastavimo sa našim pokretom", rekao je lider FNSEA Arno Ruso za francusku televiziju TF1, preneo je Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa