Evropa

Otvorena birališta: Finci danas glasaju za novog predsednika između devet kandidata, izvestan drugi krug

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2024

-

09:08

Otvorena birališta: Finci danas glasaju za novog predsednika između devet kandidata, izvestan drugi krug
Otvorena birališta: Finci danas glasaju za novog predsednika između devet kandidata, izvestan drugi krug - Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Predsednički izbori u Finskoj počeli su jutros na više od 900 biračkih mesta širom zemlje, saopštilo je finsko Ministarstvo pravde. Biračka mesta biće otvorena do 20.00 časova, a Ministarstvo pravde će odmah nakon zatvaranja objaviti prve rezultate, prenosi Rojters.

U Finskoj danas građani biraju između devet kandidata. Ovi izbori su ujedno i prvo glasanje u toj nordijskoj zemlji otkako je ušla u NATO prošle godine.

Pravo glasa ima oko 4,5 miliona ljudi, a birači će se opredeljivati između devet kandidata - šest mušakraca i tri žene - i tako odabrati naslednika izuzetno popularnog predsednika Saulija Ninista, kome drugi šestogodišnji mandat ističe u martu i ne može ponovo da se kandiduje.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

 

Poslednje ankete javnog mnjenja ukazuju da su bivši premijer Aleksandar Stub (55) i bivši ministar spoljnih poslova Peka Havisto (65) favoriti, ali se ne očekuje da ijedan kandidat osvoji 50 odsto glasova zbog čega je verovatan drugi krug u februaru.

Prema anketama, Stub i Havisto imaju podršku između 23 i 27 odsto glasova, a na treće mestu je predsednik skupštine i krajnji desničar Jusi Hala-aho sa oko 18 odsto.

Za razliku od lidera većine evropskih zemalja, predsednik Finske ima izvršnu vlast u određivanju spoljne i bezbednosne politike, posebno kada se radi o zemljama van EU, kao što su SAD, Rusija i Kina, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa