Evropa

Početak "nove ere" u Finskoj: Drugi krug predsedničkih izbora, Stub u blagoj prednosti

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2024

-

10:22

Početak "nove ere" u Finskoj: Drugi krug predsedničkih izbora, Stub u blagoj prednosti
Početak "nove ere" u Finskoj: Drugi krug predsedničkih izbora, Stub u blagoj prednosti - Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

U Finskoj se danas održava drugi krug predsedničkih izbora u kojem učestvuju Aleksandar Stub, kandidat iz redova Partije nacionalne koalicije desnog centra i Peka Havisto iz liberalne Zelene partije nakon prvog izbornog kruga održanog pre dve nedelje u kojem nijedan kandidat nije osigurao dovoljan broj glasova za pobedu.

Birališta su otvorena od devet do 20 časova po lokalnom vremenu, izlazne ankete očekuju se odmah nakon zatvaranja birališta, a preliminarni rezultati već večeras.

Konzervativac iz redova Partije nacionalne koalicije Aleksandar Stub i liberal Peko Havisto iz Zelene partije osvojili su u prvom krugu najviše glasova od ukupno devet kandidata: Stub 27,2 odsto glasova, a Havisto 25,8 odsto.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

 

Nakon predizborne kampanje obeležene uzajamnim uvažavanjem tokom političkih rasprava, a ne ličnim napadima, Stub ulazi u odlučujući krug sa nešto više izgleda da pobedi.

U poslednjem ispitivanju javnog mnenja koje je sprovela televizija Yle, Stub je imao podršku 54 odsto ispitanika, dok je Havisto imao 46 posto, ali i druge ankete sprovedene proteklih dana dale su slične rezultate.

TV Yle ipak upozorava da se u njihovoj anketi veliki broj birača izjasnio kao "neodlučni" što upućuje na oprez i ostavlja prostor za konačnu pobedu Havista.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

 

Ovogodišnji izbori označavaju početak nove ere u Finskoj koja je decenijama birala svoje predsednike zbog njihove primarne uloge u spoljnim poslovima i diplomatiji, posebno sa susednom Rusijom, prenosi Rojters.

Finska godinama nije želela da se priključi NATO nastojeći da umiri tenzije između Rusije i Severnoatlantskog saveza, ali Finci su promenili mišljenje nakon ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine i ova nordijska zemlja se u aprilu prošle godine pridružila NATO.

Novi predsednik Finske zameniće dosadašnjeg šefa države Saulija Ninista, čoveka sa nadimkom "Putinov šaptač" zbog svojih prethodnih bliskih veza sa ruskim liderom.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

 

Ninisto se povlači posle dva šestogodišnja mandata i ostavlja Finsku, koja s Rusijom deli granicu dugu 1.340 kilometara, pod bezbednosnim kišobranom zapadne vojne alijanse.

Ninistov naslednik će imati centralnu ulogu u definisanju politike Finske prema NATO, baviće se spoljnom i bezbednosnom politikom u bliskoj saradnji sa vladom i obavljaće dužnost vrhovnog komandanta oružanih snaga Finske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa