Evropa

Predsednički izbori u Finskoj: Stub i Havisto najverovatnije idu u drugi krug

Komentari

Autor: Gardijan

28/01/2024

-

21:25

Predsednički izbori u Finskoj: Stub i Havisto najverovatnije idu u drugi krug
Predsednički izbori u Finskoj: Stub i Havisto najverovatnije idu u drugi krug - Copyright Markku Ulander/Lehtikuva via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Finske Aleksandar Stub i bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Peka Havisto na putu su da prođu u drugi krug predsedničkih izbora u toj zemlji.

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, Stub je dobio podršku od 27,2 odsto u prvom krugu, Havisto je osvojio 25,8 odsto glasova birača, dok je nacionalista iz Partije Finaca Jusi Hala-aho treći sa 19,0 odsto podrške.

Havisto bi, ukoliko bude izabran, postao prvi predsednik Finske koji se otvoreno izjašnjava da je gej.

Prvi izbori otkako je Finska ušla u NATO imali su rekordnu izlaznost, prenosi Gardijan.

Odziv birača bio je 74,9 odsto, pokazuju zvanični podaci, u odnosu na 69,9 odsto na poslednjim predsedničkim izborima 2018. godine.

Markku Ulander/Lehtikuva via AP

 

Više od 44,6 odsto onih koji su mogli da glasaju unapred to je učinilo što je više od 1,9 miliona ljudi.

U 21 sat po lokalnom vremenu, finski emiter ILE objavio je svoje predviđanje konačnog rezultata, predviđajući da će Stub pobediti sa 27,3%, a zatim Havisto na drugom mestu sa 25,8%. Hala-aho nije predviđeno da prođe, pošto je osvojio projektovanih 19 odsto glasova.

Drugi krug između dva glavna kandidata biće održan za dve nedelje, 11. februara. Da bi bio proglašen za predsednika, pobednički kandidat mora da dobije više od 50 odsto glasova.

Stub se vratio u politiku zbog Putina

Predsednik, koji je šef države i vrhovni komandant vojske i odgovoran za spoljnu politiku, u saradnji sa vladom, predstavlja Finsku na samitima NATO-a i na sastancima sa međunarodnim liderima, tako da se smatra ključnim za buduće poteze zemlje.

Stub, koji je bio premijer od 2014. do 2015. i prethodno je proveo osam godina u vladi, rekao je u petak za Gardijan da je izašao iz političke penzije zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

"Pošto sam osam godina uzastopno bio u vladi i imao sve ključne resore, osetio sam 2016. da sam to uradio za Boga i zemlju, kako kažu. Moj plan je bio da se ne vratim u politiku, ili sigurno ne u nacionalnu politiku... ali Putinov napad na Ukrajinu je to promenio", rekao je Stub.

U trenutnoj klimi, rekao je on, spoljna i bezbednosna politika bila je "egzistencijalna" za Finsku, koja je zatvorila celu svoju kopnenu granicu sa Rusijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa