Evropa

Umereni desničar Aleksandar Stub novi predsednik Finske

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/02/2024

-

21:28

Umereni desničar Aleksandar Stub novi predsednik Finske
Aleksandar Stub - Copyright Markku Ulander/Lehtikuva via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Finski političar desnog centra Aleksandar Stub pobedio je na danas održanim predsedničkim izborima u Finskoj, nakon što je osvojio 51,6 odsto glasova, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasačkih listića, javlja Rojters.

Njegov rival iz Partije zelenih Peka Havisto osvojio je u danas održanom drugom krugu predsedničkih izbora 48,4 odsto glasova.

Stub je prethodno obavljao funkciju potpredsednika Evropske investicione banke i direktora Evropskog univerzitetskog instituta u Italiji, a za sebe kaže da je "umeren" političar, navodi Rojters.

Nešto pre 21 sat po lokalnom vremenu Havisto se rukovao sa Stubom, zahvalio mu se i poželeo "uspeh u radu".

Novi predsednik Finske obožava triatlon

Stub (55) je rođen u Helsinkiju i bio je član Evropskog parlamenta, član finskog parlamenta, premijer između 2014. i 2015. godine i ministar.

Ima dvoje odrasle dece sa suprugom Suzan Ines-Stub i strastveni je triatlonac, prenosi Gardijan.

On će na funkciji predsednika naslediti Saulija Niinistea, koji je imao dva mandata i nadgledao pristupanje svoje zemlje NATO-u. U prvom krugu glasanja pre dve nedelje, Stub i Haavisto su osvojili 27,2 odsto, odnosno 25,8 odsto glasova, predvodeći niz od devet kandidata, uključujući Jusija Hala-ahoa, iz krajnje desničarske finske partije, koji je bio treći.

U poslednjim danima kampanje, lični životi kandidata i stavovi prema nuklearnom oružju došli su u oštar fokus. Havisto, koji se nadmeće da bude prvi zeleni i prvi gej predsednik zemlje, upitao je zašto je njegova seksualnost poslednjih dana bila u centru pažnje.

Ovaj 65-godišnjak je rekao da je bio iznenađen načinom na koji je njegova seksualnost postala pitanje javnog interesa u drugom krugu i rekao da su novinari, posebno oni iz nacionalnog emitera, Ile, "pokrenuli" diskusiju oko toga.

 

Tanjug AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Aleksandar Stub i Peka Havisto

Finski predsednik je šef države i vrhovni komandant vojske i odgovoran je za spoljnu politiku u saradnji sa vladom.

Međunarodna bezbednost i odbrana su bili visoki prioritet za finske birače usred optužbi da Moskva podstiče "hibridnu operaciju" na zajedničkoj granici Rusije i Finske, što je dovelo do toga da Finska privremeno zatvori granicu u celini. Stub je opisao spoljnu politiku i bezbednost kao egzistencijalna pitanja za Finsku.

Vučić čestitao Stubu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras Aleksandru Stubu pobedu na predsedničkim izborima u Finskoj.

"Čestitam starom prijatelju Aleksandru Stubu na pobedi na predsedničkim izborima u Finskoj. Uveren sam da će Vaše značajno političko iskustvo doprineti daljoj izgradnji bolje budućnosti Vaše zemlje i Evrope u celini", napisao je Vučić na svom nalogu na mreži X.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa