Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina saopštila da povlači neke trupe u Avdijevki na bezbednije položaje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

08:47

RAT U UKRAJINI Ukrajina saopštila da povlači neke trupe u Avdijevki na bezbednije položaje
RAT U UKRAJINI Ukrajina saopštila da povlači neke trupe u Avdijevki na bezbednije položaje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 722 dana. Veliki ruski amfibijski brod, Cezar Kunikov, potonuo je kod obala Krima. Desantni brod pogođen je južno od grada Jalte, a prilikom napada čule su se snažne eksplozije. U ruskom granatiranju Selidova u oblasti Donjecka poginule su tri osobe, a 12 ih je ranjeno, dok su dve osobe stradale u Harkovskoj oblasti. Predstavnoci zemalja Evropske unije blizu su dogovora o 13. paketu sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu. Očekuje se da će novi paket sankcija biti usvojen do druge godišnjice rata.

    Ključni događaji:

  • Snažan ruski udar na Kijev i više regiona Ukrajine, ima žrtava i razaranja
  • Ukrajina potpila veliki ruski amfibijski brod Cezar Kunikov
  • U napadu na stambeni blok u oblasti Harkova poginule dve, povređene četiri osobe
  • U Energodaru odjeknule dve eksplozije nakon udara ukrajinskih dronova
  • Putin: Za Rusiju je bolje da Bajden bude predsednik
  • Zemlje EU blizu dogovora o novim sankcijama Rusiji
  • Danas u Briselu sastanak ministara odbrane NATO-a o Ukrajini

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                 Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.40 Meloni: Zemlje NATO-a moraju ostati jedinstvene po pitanju Ukrajine

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala je danas zemlje NATO-a da ostanu jedinstvene po pitanju Ukrajine i ponovila punu podršku Kijevu.

"Ponovo smo potvrdili našu punu podršku Ukrajini. Sa svoje strane, potvrdila sam našu nameru da nastavimo da dajemo aktivan doprinos bezbednosti naših istočnih saveznika. Uvereni smo da Severnoatlantski savez mora da nastavi da pokazuje koheziju i jedinstvo u pristupu evroatlantskoj bezbednosti ponovnim pokretanjem akcije na južnom krilu“, rekla je Meloni posle razgovora sa rumunskim premijerom Marselom Čolakuom u Rimu, prenosi Ansa.

21.28 Umerov: Ukrajina je spremna za zbližavanje sa odbrambenom industrijom Zapada

Ukrajina visoko ceni pomoć koju joj zapadni saveznici pružaju u borbi protiv ruske agresije i spremna je da razvija i produbljuje saradnju sa Zaadom u oblasti odbrambene industrije i proizvodnje, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

"Ministarstvo odbrane Ukrajine nastoji da stvori mehanizme koji će okupiti partnere iz odbrambeno-industrijskih kompleksa država članica Alijanse i Ukrajine. Spremni smo za stvaranje zajedničkih preduzeća, povećanje proizvodnje u sektoru odbrane. Ukrajina je u potpunosti posvećena saradnji sa NATO-om na svim nivoima kako bi se osigurala naša zajednička dugoročna bezbednost“, naglasio je Umerov nakon virtuelnog učešća na sastanku Saveta Ukrajina-NATO održanom u okviru sastanka ministara odbrane Alijanse u Briselu.

18.31 Putin: U Rusiji nema saosećanja za naciste niti će ga ikada biti

Saosećanja u Rusiji za naciste nema niti će ga biti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je u razgovoru sa radnicima fabrike teške industrije Uralvagonzavod naveo da su antiruski nastrojeni političari u Ukrajini preuzeli vlast posle raspada Sovjetskog Saveza, prenosi TASS.

''Drsko su se ponašali i imali su podršku iz inostranstva, pre svega od SAD. To je razlog što se desilo sve što je bilo. Oni koji su nekad sarađivali sa nacistima ostali su na svojim pozicijama i sada rade isto'', rekao je Putin.

17.44 Ruski Vrhovni sud odbacio zahtev za priznavanje kandidature Nadeždina

Ruski Vrhovni sud odbacio je danas zahtev za priznavanje kandidature za predsedničke izbore lidera ruske stranke Građanske platforme Borisa Nadeždina, čiju je kandidaturu prethodno odbila Centralna izborna komisija uz obrazloženje da nije sakupio dovoljan broj potpisa. CIK je odbacio više od 4.500 potpisa koje je Nadeždin prijavio, ali nije navela razloge odbacivanja, a Nadeždin tvrdi da odbacivanje svakog pojedinačnog potpisa mora biti obrazloženo, prenosi RIA.

Ranije danas, Vrhovni sud je odbio Nadeždinovu prvu tužbu, u kojoj je političar osporio uslove CIK-a za prikupljanje potpisa za registraciju predsedničkih kandidata. 

CIK je prošle nedelje odbila da registruje Nadeždina kao kandidata na predsednikčkim izborima u Rusiji, nakon što se ispostavilo da je udeo nevažećih potpisa podrške njegovoj kandidaturi veći od dozvoljenog.

Komisija je proglasila četvoricu kandidata za izbore - Leonida Sluckog, Nikolaja Haritonova, Vladislava Davankova i Vladimira Putina.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

15.25 EU nije zainteresovana za produženje sporazuma o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine

Evropska unija nije zainteresovana za produženje sporazuma o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson na sastanku odbora Evropskog parlamenta.

"Nismo zainteresovani za produženje trilateralnog sporazuma o tranzitu gasa sa Rusijom koji ističe na kraju ove godine", rekla je Simson, prenosi Rojters.

Ona je navela da postoje alternativna rešenja za snabdevanje zemalja EU koje i dalje dobijaju gas preko Ukrajine, preneo je Rojters.

12.46 Ukrajina saopštila da povlači neke trupe u Avdijevki na bezbednije položaje

Ukrajina u pojedinim oblastima grada Avdijevke u Donjecku povlači trupe na "povoljnije položaje", dok na drugim mestima pokušava da istisne ruske trupe, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske Dmitro Ligovij. Ligovij je rekao da je Ukrajina aktivirala rezervnu logističku rutu za grad, ali da se teško odvija snabdevanje Avdijevke i evakuacija iz grada, preneo je Rojters. Rusija pokušava da zauzme taj grad na istoku Ukrajine nakon više meseci teških borbi.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

11.53 Ukrajinske snage izvele raketni napad na Belgorod, dve osobe poginule

Najmanje dve osobe su poginule u Belgorodu u raketnom napadu iz Ukrajine, javlja agencija RIA Novosti. U napadu je oštećen tržni centar u ulici Plehanova, gde se nalaze prodavnica i apoteka Magnit. Na zgradi je polomljeno staklo i oštećena fasada. Oštećeni su i automobili parkirani u blizini. Prema podacima Ministarstva odbrane, Ukrajina je napala Belgorodsku oblast raketama MLRS RM-70 Vampir.

11.14 Zelenski sutra u poseti Nemačkoj i Francuskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak će posetiti Nemačku i Francusku i planira da govori na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 17. februara, saopštila je danas kancelarija Zelenskog. Jelisejska palata saopštila je danas da će Francuska i Ukrajina potpisati u petak bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

U saopštenju se navodi da je bilo planirano da francuski predsednik Emanuel Makron potpiše taj sporazum u Ukrajini ovoga meseca, ali da je odložio putovanje "iz bezbednosnih razloga".

10.46 Kremlj: Upozorenje SAD o nukleranim kapacitetima u svemiru izmišljotina

Rusija je danas odbacila upozorenje SAD o novim ruskim nuklearnim kapacitetima u svemiru, nazvavši ga "zlonamernom izmišljotinom" i trikom Bele kuće da bi se naterali američki poslanici da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Bela kuća, najavljujući zatvoren brifing o "ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti", pokušava da ohrabri Kongres SAD da glasa za nacrt zakona o dodeli novca Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

08.43 Danas u Briselu sastanak ministara odbrane NATO-a o Ukrajini

Ministri odbrane NATO-a sastaće se danas u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu.

Tanjug/(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je istorijski napredak u potrošnji na odbranu i naveo da je prošle godine zabeležen rast bez presedana od 11 odsto u evropskim saveznicama i Kanadi.On je dodao da ove godine očekuje da će 18 saveznika potrošiti 2 odsto svog BDP-a na odbranu. 

08.20 Snažan ruski udar na Kijev i više regiona Ukrajine, ima žrtava i razaranja

Širom Ukrajine jutros je zbog snažnog ruskog napada objavljena vazdušna uzbuna, a na udaru su se našli prestonica Kijev i više regiona u kojima  je bilo žrtava i razaranja, saopštile su ukrajinske vlasti.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine javilo je da je nekoliko aviona Tu-95MS poletelo sa aerodroma Olenja u Murmanskoj oblasti Ruske Federacije. Saopšteno je i da je ukrajinska PVO delovala u Kijevu i regionu, Lavovskoj, Hmeljnickoj, Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

08.10 Njujork tajms: SAD obavestile Kongres o ruskim nuklearnim kapacitetima

SAD su obavestile Kongres i svoje evropske saveznike o novim obaveštajnim podacima o ruskim nuklearnim kapacitetima koji bi mogli da predstavljaju međunarodnu pretnju, objavio je "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Pozivajući se na aktuelnog i bivšeg američkog zvaničnika, list je objavio da su novi obaveštajni podaci povezani sa pokušajima Rusije da razvije svemirsko antisatelitsko nuklearno oružje, preneo je Rojters.

08.00 Putin: Za Rusiju je bolje da Bajden bude predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin  izjavio je da predizborna kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama uzima maha i poprima akutne oblike, kao i da je za Rusku Federaciju od mogućih kandidata za predsednika SAD - Džozefa Bajdena i Donalda Tramp, bolje da predsednik bude Bajden jer je "iskusniji i predvidljiviji".

"Bajden. On je iskusnija osoba. On je predvidljiv. On je političar jake formacije", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti. 

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

07.50 Zemlje EU blizu dogovora o novim sankcijama Rusiji

Zemlje Evropske unije blizu su dogovora o 13. paketu sankcija protiv Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu, izjavile su juče diplomate EU, koje očekuju da će novi paket sankcija biti usvojen do druge godišnjice rata. U okviru novog paketa na listu sankcionisanih biće dodato skoro 200 pravnih i fizičkih lica, ali neće biti novih sektorskih mera, preneo je Rojters.

07.41 U napadu na stambeni blok u selu, u Harkovu poginule dve, povređene četiri osobe

Ruski projektil pogodio je juče stambeni blok u selu Veliki Burluk u ukrajinskoj oblasti Harkov, pri čemu su dve osobe poginule, a najmanje četiri ranjene, saopštila je policija, dodajući da bi se još četiri osobe mogle nalaziti ispod ruševina. Policija je saopštila da je u napadu na selo verovatno korišćen raketni sistem S-300 i da je uništeno osam od 16 stanova u zgradi, preneo je Rojters.

07.30 Zaporožje: U Energodaru odjeknule dve eksplozije nakon udara ukrajinskih dronova

Nakon napada dve ukrajinske bespilotne letelice u gradu Energodaru u Zaporoškoj oblasti odjeknule su dve eksplozije, juče je izjavio Vladimir Rogov, lider pokreta Mi smo zajedno sa Rusijom.

"U gradu su se čule dve detonacije. Prema preliminarnim podacima, ukrajinski militanti su napali ovaj mirni grad sa dva drona kamikaze", napisao je Rogov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

07.18 Ukrajina potpila veliki ruski amfibijski brod

Veliki ruski amfibijski brod, Cezar Kunikov, potonuo je kod obala Krima koji je okupirao Rusiju, saopštile su ukrajinske oružane snage. BBC prenosi da su se snažne eksplozije čule rano jutros, što sugeriše da je desantni brod pogođen južno od grada Jalte. Ukrajinska obavještajna uprava objavila je snimak na kojem su, kako je rečeno, morski dronovi Magura V5 napali brod.

07.10 SAD: Šef Pentagona obećao dalju američku pomoć Ukrajini

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin poručio je juče da Sjedinjene Države neće odustati od podrške Ukrajini ni kratkoročnom ni dugoročno uprkos tome što je Bajdenova administracija ostala bez novca i čeka da Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca odobri dodatna sredstva.

"Nastavićemo snažno da se trudimo kako bismo Ukrajini obezbedili i kratkoročnu i dugoročnu podršku", rekao je Ostin, ne pominjući eksplicitno paket vojne pomoći od 95,34 milijarde dolara koji čeka da ga odobre zakonodavci u Kongresu, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa