Evropa

Porast vandalizma na istorijskim lokacijama u Britaniji: Krađe, grafiti i paljevine pretnja engleskom kulturnom nasleđu

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

10:04

Porast vandalizma na istorijskim lokacijama u Britaniji: Krađe, grafiti i paljevine pretnja engleskom kulturnom nasleđu
Tanjug/AP/Ben Stansall - Copyright Tanjug/AP/Ben Stansall

veličina teksta

Aa Aa

Krađa vrednog kulturnog nasleđa i objekata od strane oportunističkih prestupnika i organizovanih kriminalnih grupa će verovatno nastaviti da raste u skladu sa uticajem inflacije na cene dobara, ocenjeno je u najnovijem izveštaju državne agencije Velike Britanije "Istorijska Engleska" i Saveta šefova nacionalne policije.

U dokumentu se navodi da paljevine, vandalizam, grafiti i druge forme antisocijalnog ponašanja predstavljaju značajnu pretnju kulturnom nasleđu Velike Britanije, prenosi Gardijan.

Izveštaj preporučuje da je potrebna bolja analiza zločina jer trenutno ne postoji standardizovan sistem za čitavu policiju, što ograničava njenu mogućnost da ih razume i da se protiv njih bori.

Istraživanje sprovedeno tokom tri godine od 2020. pokazalo je da je krađa istorijskog kamenja sa kulturnih objekata i lokacija porasla za devet odsto u 2022. godini.

Vrsta kamena popularna po svojoj boji i izdržljivosti "Jorkstoun" je često na meti lopova koji ih kidaju sa zidova ili podova istorijskih objekata.

"Prestupnici su bivali veoma organizovani, maskirajući se u jakne visoke vidljivosti da bi izgledali kao radnici", navedeno je u izveštaju o nedavnom slučaju u kojem su tri lopova ukrali "jorkstoun" sa osam crkava u Češiru i Lankaširu.

U izveštaju je istaknuto da je pretnja od krađe metalnih krovova sa istorijskih crkava, pogotovo olovnih, porasla za 41 odsto od karantina uvedenog tokom pandemije korona virusa.

Dva lopova su 2023. godine osuđeni na ukupno 10 godina zbog nanošenja štete od 1,25 miliona funti na 40 crkava.

"Neverovatno je tužno i štetno što se prema tako dragocenim stvarima mali broj ljudi odnosi sa takvim prezirom", izjavio je izvršni direktor Istorijske Engleske Dankan Vilson.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa