Evropa

Pojačane mere bezbednosti u Moskvi, na prometnim mestima nasumične konrole

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2024

-

13:11

Pojačane mere bezbednosti u Moskvi, na prometnim mestima nasumične konrole
Pojačane mere bezbednosti u Moskvi, na prometnim mestima nasumične konrole - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na ulicama Moskve danas je primetan povećan broj pripadnika policije i vojske, nakon sinoćnjeg terorističkog napada, a posebno na prometnim mestima vrše se nasumične kontrole, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

U terorističkom napadu koji se sinoć desio u Moskvi u koncertnoj dvorani Krokus siti hol ubijeno je najmanje 115 ljudi, dok je 145 ranjeno, saopštio je Istražni komitet Rusije. Uzrok smrti uglavnom su prostrelne rane, ali su mnogi umrli od opekotina i trovanja dimom. 

Na ulicama ruske prestonice od jutros su primetne pojačane mere bezbednosti i kontrole posebno na prometnim mestima.

Građani širom Moskve čekaju ispred zdravstvenih ustanova kako bi dali krv i pomogli ranjenima. Mnogi bilbordi emituju poruku na kojoj je ispisan datum napada uz fotografiju upaljene sveće.

profimedia

 

Prilaz tržnom centru u čijem sastavu se nalazi koncertna dvorana Krokus siti hol od sinoć je onemogućen, a na nekoliko stotina metara od zgrade, na pojedinim mestima, građani su ostavili bukete cveća. Vojska, policija i vatrogasci i dalje saniraju posledice i identifikuju žrtve, a dosad je poznat identitet 37 ljudi. 

Prostor oko tržnog centra nadgledaju pripadnici garde sa automatskim puškama. U toku su balističke, genetske i daktiloskopske analize. 

Krov zgrade, odnosno 15. sprat gde je trebalo da bude održan koncert u potpunosti je izgoreo. U akcije je uključeno 719 službenika i 213 jedinica tehnike. 

profimedia

 

Kako je Tanjugu rečeno iz Ambasade Srbije u Rusiji, među ubijenima i ranjenima nema srpskih državljana. Ipak, kažu iz Ambasade, od sinoć su u konstantoj komunikaciji sa zabrinutim građanima.

"Naša Ambasada od prvih medijskih navoda prati događaje. Veoma su nas potresle vesti o velikom broju žrtava koji nije konačan. U ime srpske Ambasade u Moskvi izražavam saučešće porodicama poginulih, a ranjenima želim brz oporavak", rekla je za Tanjug prvi savetnik Ambasade Srbije u Ruskoj Federaciji Snežana Pavlović. 

Informacije koje je Tanjug dobio pokazuju da u Ruskoj Federaciji živi između sedam i osam hiljada Srba. Nekoliko stotina njih je "pravno nevidljivo". 

Tanjugu je potvrđeno da su žrtve napada uglavnom beloruskog i ruskog porekla. Jedan od ubijenih čiji je identitent utvrđen zvao se Aleksandar Gajkovič, pa se u prvi mah sumnjalo da je on državljanin Srbije. Kasnije je ipak potvrđeno da nije reč o čoveku srpskog porekla. 

profimedia

 

Prema zvaničnim informacijama u koje je Tanjug imao uvid teroristi su tokom napada koristili automatsko oružje "Kalašnjikov", zapaljive materije i ručnu bombu. Sumnja se da su najpre na sedišta hale sipali lako zapaljivu tečnost i potom je zapalili.  

Prema informacijama do kojih je došao Tanjug, na 15. spratu gde se dogodio napad nalazi se i škola plesa, pa se u tom trenutku tu našlo i mnogo maloletnih osoba. Svedoci su rekli da je jedan muškarac, koji je imao bebu u rukama, sam iz zgrade izvukao oko 50 dece.

Svedoci sa kojima je Tanjug razgovarao za teroristički napad krive neadekvatno obezbeđenje. 

"Pre nedelju dana sam ušao u tržni centar i niko od obezbeđenja mi nije prišao. Mogao sam da unesem bilo šta i to niko ne bi primetio", rekao je jedan od prisutnih Tanjugu. 

profimedia

 

Zbog rata u Ukrajini svi tržni centri i javna mesta su pod pojačanom kontrolom, pa je za Moskovaljane neshvatiljivo da je došlo do ovakvog propusta. 

U blizini rusko - ukrajinske granice privedeno je 11 ljudi, uključujući četvoricu terorista, saopštila je Federalna služba bezbednosti. Napad su osudili brojni svetski lideri.  

Iz Interpola je saopšteno da je ta organizacija spremna da pomogne u istrazi terorističkog napada.

 Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Islamska država, ali zvanična Moskva se nije oglasila tim povodom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa