Evropa

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović: Islamska država preuzela odgovornost, ali ko je nalogodavac?

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2024

-

12:47

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović: Islamska država preuzela odgovornost, ali ko je nalogodavac?
Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović: Islamska država preuzela odgovornost, ali ko je nalogodavac? - Copyright Tanjug AP/Vitaly Smolnikov

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović rekao je da se napad u Moskvi koji se desio sinoć nesumnjivo može kvalifikovati kao teroristički akt, ali i da, iako je Islamska država preuzela odgovornost, sumnja da neko drugi stoji iza napada kao nalogodavac. 

"Nesumnjivo je u pitanju teroristički akt. Imali smo nedužne civilne žrtve, među kojima i decu, a s obzirom na brutalnost, ubijanje i dece, jasno je da se želeo postići jedan takav publicitet, koji bi ne samo odjeknuo u Moskvi već širom Evrope i sveta", rekao je Bjegović za Tanjug. 

Ocenio je da je akcija je bila poprilično osmišljena što se tiče obaveštajnog dela.

"Nije se slučajno ta višečlana grupa pojavila na jednom ovakvom mestu sa automatskim puškama. Mogu da primetim i da su počinioci prilično obučeni i da imaju vojničko iskustvo", rekao je Bjegović. 

Tanjug AP/Vitaly Smolnikov

 

Dodaje da je da je očekivao da će se Islamska država oglasiti kao odgovorna za ovaj napad.

"Ali u ovom slučaju prilično sam siguran da to nije tako. Mislim da je ipak neko drugi nalogodavac. Ovde se ne radi o jednom verskom povodu, a Rusija se nalazi u jednom osetljivom momentu - ovaj napad se desio posle ubedljive pobede Vladimira Putina na izborima, za koju sam siguran da su mnogi mislili da neće biti takva. Osvojio je preko 87 odsto glasova, i siguran da je to frapantno, prvenstveno za zemlje članice NATO alijanse", rekao je Bjegović.

Teroristički napad ima za cilj, dodaje Bjegović, da među građane unese paniku i strah i sumnju u sposobnost bezbedosnih institucija da ih zaštiti. 

"Ono što nije dobro je da ćemo sigurno videti odlučan i nemilosrdan odgovor ili akciju upravo Rusije. To se može odraziti i na sam rusko - ukrajinski sukob, jer Rusija ne ratuje samo protiv Ukrajine, nego praktično protiv kompletnog NATO-a, i to je ono što može biti veliki bezbednosni rizik u narednim danima", ocenio je Bjegović. 

Što se tiče predstojeće utakmice Crvena Zvezda - Zenit, Bjegović uverava građane Srbije, da, iako je u pitanju utakmica visokog rizika, zbog prisustva navijača ruskog kluba, ali i ruskih zvaničnika, da mogu da budu spokojni. 

"Ovaj nesrećan događaj u Moskvi, možda bi neko priželjkivao i u Beogradu. Ali našem sistemu je to pozato i od ranije. Naše mere i stepen naše bezbednosti će sigurno biti podignute na viši nivo, i mislim da naši građani treba da se osećaju bezbedno", poručio je Bjegović. 

Ovo je bio najsmrtonosniji napad u Rusiji za skoro 20 godina. Detaljnije o svemu možete pratiti u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa