Evropa

Broj ubijenih u terorističkom napadu u Moskvi porastao na 143, identifikovana tela 84 žrtve

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2024

-

18:50

Broj ubijenih u terorističkom napadu u Moskvi porastao na 143, identifikovana tela 84 žrtve
Broj ubijenih u terorističkom napadu u Moskvi porastao na 143, identifikovana tela 84 žrtve - Copyright Tanjug AP/Vitaly Smolnikov

veličina teksta

Aa Aa

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je danas da je broj poginulih u terorističkom napadu na Krokus siti hol u predgrađu Moskve porastao na 143.

Kako je ranije danas saopštio ruski Istražni komitet, tela 84 žrtve su već identifikovana.

Među njima je petoro dece uzrasta od devet do 16 godina.

Napad na koncertnu dvoranu Krokus siti u Krasnogorsku kod Moskve dogodio se u petak uveče, kada je nekoliko naoružanih terorista u kamuflažnim uniformama upalo u objekat i otvorilo vatru na prisutne.

Tanjug/AP

 

Oni su aktivirali eksplozivne naprave na više mesta, što je izazvalo požar, usled čega se urušio krov, a koncertna hala je potpuno izgorela.

Ko je optužen za teroristički napad

Teroristički napad na Krokus koncertnu dvoranu u petak uveče izveli su radikalni islamisti. Da iza ovog napada stoje radikalni islamisti potvrdio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Basmanski sud u Moskvi je od nedelje odredio pritvor za ukupno osam optuženih u slučaju terorističkog napada na Krokus koncertnu dvoranu, među kojima za četvoricu istraga tvrdi da su direktni izvršioci napada i preti im doživotna zatvorska kazna.

Oni su optuženi da su u petak uveče upali u Krokus koncertnu dvoranu, počeli da pucaju u civile iz blizine, a onda su zgradu i zapalili zbog čega se urušio krov i usmrtio mnoge koji nisu uspeli da se na vreme evakuišu.

Četvorica glavnoosumnjičenih da su izveli brutalni napad na moskovsku koncertnu dvoranu u pojavila su se u ponedeljak na sudu pod optužbom za terorizam. 

Tanjug/AP/Investigative Committee of Russia

 

Pritvor je određen Muhamedsobiru Fajzovu, Dalerdžonu Mirzojevu, Saidakramiju Račabalizodiju i Šamsidinu Fariduniju.

Kako prenose ruski mediji, oni su plaćeni 5.000 evra za teroristički napad. Izvestija piše da je jedan od terorista tokom ispitivanja rekao da su za "posao" dobili honorar od 500.000 rubalja, što je oko 5.000 evra. U pitanju je iznos koji nije obećan jednom, nego svima zajedno.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Odgovornost za ovaj teroristički napad odmah je preuzela Islamska država, a ubrzo su objavili i snimke koji pokazuju napadače. I dok je zvanična Moskva objavila da su počionioci planirali da pobegnu u Ukrajinu nakon terorističkog napada, zvanični Kijev je oštro negirao umešanost u incident i nazvao tvrdnje Kremlja "apsurdnim".

Šef FSB-a: SAD, Velika Britanija i Ukrajina stoje iza napada u Moskvi

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov izjavio je da iza terorističkog napada u Moskvi stoje Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Ukrajina.

On je naveo da je Kijev organizovao pripremu za teroriste na Bliskom istoku, dok su sam napad pripremili "radikalni islamisti" koji su u Ukrajini, kako je rekao, planirali da dočekaju kao heroje.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

Dodao je da je načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane Kiril Budanov legitimna meta za Oružane snage Rusije, kao i svi oni koji, kako je naveo, čine zločine protiv Ruske Federacije, prenosi RIA.

"Svako ko počini zločin protiv Rusije i ruskih građana je legitimna meta, a Službu bezbednosti Ukrajine trebalo bi proglasiti za terorističku organizaciju", rekao je Bortnikov.

Na pitanje novinara zbog čega je Budanov još živ, šef FSB-a odgovorio je: "Ima vremena".
 

Komentari (0)

Evropa