Evropa

Ili ga vole, ili ga mrze: Zelenski retko koga ostavlja ravnodušnim, stav o ukrajinskom predsedniku varira u zemljama EU

Komentari

Autor: Euronews

09/04/2024

-

08:31

Ili ga vole, ili ga mrze: Zelenski retko koga ostavlja ravnodušnim, stav o ukrajinskom predsedniku varira u zemljama EU
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Skoro polovina Evropljana ima pozitivno mišljenje o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, ali taj stav varira u različitim državama Starog kontinenta. To je jedan od glavnih zaključka ekskluzivnog istraživanja Euronewsa i Ipsos-a u kojem je ispitano 26.000 građana u 18 zemalja članica EU, i to uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju između 6. i 9. juna.  

Prvo istraživanje ove vrste pokazuje da 47 odsto Evropljana ima pozitivno mišljenje prema Volodimiru Zelenskom, dok 32 odsto njih ima negativan stav. Takođe, 21 odsto ispitanih kaže da "ne znaju dovoljno" o ukrajinskom predsedniku koji je jedna od ličnosti sa najvećim brojem pojavljivanja na naslovnim stranama medija u prethodne dve godine i koji govori u ime njegove nacije zahvaćene ratom.

Na taj način Zelenski je postao lider sa najviše pozitivnih ocena, i to među osam evropskih političara koji su obuhvaćeni anketom Ipsos-a. Istovremeno, on je lider o kojem vladaju i najrazličitiji stavovi.

U nordijskom regionu i na Iberijskom poluostrvu Zelenski je dobio najviše pozitivnih ocena: 81 odsto u Finskoj, 74 odsto u Švedskoj, 72 odsto u Danskoj i Portugalu i 64 odsto u Španiji.

S druge strane, više od polovine ispitanih u Mađarskoj (60 odsto), Grčkoj (57 odsto) i Bugarskoj (56 odsto) imaju negativno mišljenje o Zelenskom. Druge zemlje u kojima je negativan stav preovlađujući su Slovačka (56 odsto prema 26 odsto), Austrija (47 odsto prema 33 odsto), Italija (41 odsto naspram 32 odsto) i Češka (37 odsto prema 36 odsto). 

Te slike su u suprotsnosti sa zvaničnom linijom koju su zauzele nacionalne vlade. Italijanska premijerka Đorđa Meloni i češki premijer Petr Fijala podržavaju Ukrajinu i brane režim sankcija koji je uveden protiv Rusije. Nedavno je Češka izašla sa inicijativom da se obezbedi 800.000 komada municije za Kijev po ubrzanoj proceduri.  

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Još jedan interesantan slučaj je Nemačka koja je najveći evropski donator vojne pomoći Kijevu. Sudeći prema istraživanju, Nemci su daleko od konsenzusa: 46 odsto stanovnika ima pozitivan stav prema Zelenskom, dok njih 36 odsto ima negativno mišljenje.

U Rumuniji, gde su se poljoprirednici žalili zbog jeftinog ukrajinskog žita koje dolazi bez carina podela je takođe upadljiva: 49 odsto ispitanih ima pozitivan stav, a 40 odsto negativan. Još jedna zemlja u kojoj su bili izraženi protesti poljoprivrednika, Poljska, ipak je ostala među zemljama sa pozitivnim stavom prema ukrajinskom predsedniku: 57 odsto prema 24 odsto.

Političke grupacije u EP i popularnost Zelenskog

Kada je reč o političkim grupacijama, Zelenski najviše “bodova” zarađuje među pristalicama glavnih proevropskih partija: Evropske narodne partije (61 odsto), Socijalista i Demokrata (62 odsto), Liberala iz "Obnovimo Evropu" (59 odsto) i Zelenih (63 odsto). Stopa pozitivnih ocena opada na 47 odsto u slučaju "tvrdih" desničara iz redova Evropskih konzervativaca i rformista. Reč je o grupi kojoj pripadaju Đorđa Meloni i Petr Fiala. 

Profimedia

 

Levica, koja ne prati politiku mejnstrim partija kad je reč o pitanju isporuke municije, veoma je podeljena kada je u pitanju stav prema Zelenskom: 40 odsto "pozitivno" i 42 odsto "negativno".  

Krajnji desničari iz grupe Identitet i demokratia imaju većinski negativno mišljenje o Zelenskom (53 odsto). Među njima pozitivan stav ima 26 odsto ispitanih.  

U suštini, Volodimir Zelenski predstavlja figuru koju ili vole ili mrze, odnosno izražava snažne reakcije "za" i "protiv". Odgovor "ne znaam dovoljno" je prilično ograničen u svim zemljama, bez obzira na pol, starosne grupe, zanimanje i partijsku pripadnost.  

Makron na drugom mestu po pozitivnim ocenama, ali kako stoji u Francuskoj?

Istraživanje Euronewsa i Ipsosa takođe nudi uvid u to kako Evropljani vide druge poznate lidere.

Na drugom mestu, kada su u pitanju pozitivne ocene, nalazi se francuski predsednik Emauel Makron sa 41 odsto. O njemu 34 odsto ispitnih ima negativno mišljenje. Međutim, njegovi najoštriji kritičari su upravo stanovnici Francuske sa neverovatnih 62 odsto negativnih ocena i samo 28 odsto pozitivnih.

Makronova popularnost je najveća u Rumuniji (57 odsto), Grčkoj (55 odsto), Nemačkoj (53 odsto), Danskoj (52 odsto) i Holandiji (50 odsto).  

profimedia

 

Nemački kancelar Olaf Šolc izaziva veću ravnodušnost. Anketa pokazuej da 38 odsto ispitanih kaže da "ne zna dovoljno" o čoveku koju vodi najveću ekonomiju bloka, dok 29 odsto njih ima pozitivan stav naspram 33 odsto onih sa negtivnim stavom. Četiri držve se ističu po negativnom stavu prema šezdesetpetogodišnjem nemačkom socijalisti: Nemačka (61 odsto), Ausrija (47 odsto), Grčka (45 odsto) i Poljska (39 odsto).

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, španski premijer Pedro Sančez i predsednik poljske vlade Donald Tusk takođe imaju veoma veliki broj odgovora "ne znam dovoljno", i to redom: 43 odsto, 58 odsto i 50 odsto. Zbog toga se ni za jednog od ovo troje političara ne može reći da se ispitanicima posedno sviđa ili ne sviđa. Izvan Italije, negativan stav o Đorđi Meloni prednjači samo u Španiji (44 odsto).

Interesantno je to što ispitanici u Rumuniji veoma pozitivno gledaju na ovo troje političara - Meloni (54 odsto), Sančez (49 odsto) i Tusk (53 odsto) - iako svi oni potiču iz različitih grupacija. 

Vladimir Putin - lider sa najviše negativnih ocena

Istraživanje se završava ispitivanjem popularnosti ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ubedljivo najozloglašeniji lider: 79 odsto ispitanih je reklo da ima negativan stav prema čoveku čije hapšenje traži Međunarodni krivični sud zbog ratnih zločina u Ukrjaini. Na drugoj strani, 10 odsto ispitanih ima pozitivan stav, a 11 odsto ne zna dovoljno o njemu.  

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Države u kojima u najvećoj meri preovlađuje negativno mišljenje su: Finska (94 odsto), Švedska (91 odsto), Danska (91 odsto), Poljska (91 odsto), Španija (90 odsto), Portugal (89 odsto), Holandija (88 odsto), Francuska (80 odsto).  

Stopa negativnih ocena je niža od 60 odsto u samo četiri države: Grčka (59 odsto), Mađarska (57 odsto), Slovačka (56 odsto) i Bugarska (48 odsto).

Još jednom se pokazuje Bugarska kao specifičan slučaj: 37 odsto ispitanih u toj zemlji ima pozitivno mišljenje o Vladimiru Putinu, što je najviša ocena za njega u nekoj državi.  

Komentari (0)

Evropa