Evropa

Na ostrvu Evija još oko 500 srpskih turista, kreće izmeštanje na bezbednije lokacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

09/08/2021

-

11:04

Na ostrvu Evija još oko 500 srpskih turista, kreće izmeštanje na bezbednije lokacije
Evakuacija Evia - Copyright Tanjug AP/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Na ostrvu Evija se nalazi još 400-500 srpskih turista, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da će danas početi njihovo izmeštanje na bezbedne lokacije.

Tanjug AP/Michael Varaklas

 

Ona je precizirala da turisti nisu ugroženi, ali će, radi bezbednosti, biti izmešteni na druge lokacije, s obzirom na to da se požar na ostrvu ne smiruje. 

”U stalnom smo kontaktu sa ambasadom Srbije u Atini i prema poslednjim informacijama od sinoć, turistički vodiči koji su predstavnici naših agencija održali su sastanak na kome je doneta odluka da se svi srpski putnici koji se nalaze na Eviji izmeste na druge lokacije", navela je Matić u saopštenju.

Tanjug AP/Michael Varaklas

 

Danas će autobusima biti prebačena prva grupa od 200 ljudi, posle čega će se izmestiti i ostali putnici koji se nalaze na ostrvu. 

Konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević kaže da je pre izbijanja požara po procenama na ostrvu letovalo oko 900 turista iz Srbije, a da ih je ostalo između 450 i 500.

Tanjug AP/Petros Karadjias

 


"Pola će ih otići danas, ili će se vratiti u Srbiju ili će letovanje nastaviti u kopnenom delu", rekao je Vukosavljević.

Zabranjen je dolazak na ostrvo, trajekti voze samo u jednom pravcu i to besplatno, rekao je Vukosavljević i dodao da turisti više neće dolaziti na Eviju.

 


Konzul Vukosavljević je podsetio da je prekjuče 200 srpskih turista evakuisano iz mesta Pefki i da su zbog šumskih požara koji su se približili naseljenom podrućju, noć proveli na trajektima.

"Na stalnoj vezi sam sa vodičima, sa predstavnicima agencija i sa našim Ministarstvom turizma, pa gledamo da se sve reši na najbolji nacin“, rekao je Vukosavljevic i dodao da je situacija u Edipsosu -najpoznatijoj je ujedno i najstarijoj banji u Grčkoj, pod kontrolom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Sektor za vanredne situacije uputili su juče posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i tri helikoptera u Grčku da pomognu kolegama i građanima na ostrvu Evija u borbi porotiv vatrene stihije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa