Evropa

Španija ponovo otvara istragu o izraelskom špijunskom softveru Pegazus: Makron morao da promeni mobilni telefon i broj

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

17:23

Španija ponovo otvara istragu o izraelskom špijunskom softveru Pegazus: Makron morao da promeni mobilni telefon i broj
Emanuel Makron i Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Španije saopštio je danas da je ponovo otvarena istraga o upotrebi izraelskog špijunskog softvera Pegazus namenjenog sajber špijunaži španskog premijera Pedra Sančeza i drugih španskih političara.

Španski istražni organi će podeliti informacije o istrazi sa Francuskom u kojoj je ranije ustanovljeno da su na meti špijunskih aktivnosti bili političari i druge javne ličnosti, prenosi Rojters.

Cilj pokretanja istrage je da se ustanovi ko stoji iza špijunskih aktivnosti, ali do sada niko nije optužen.

Vlada Španije je 2022. godine obelodanila da je softver NSO grupe, izraelske kompanije za sajber obaveštajne delatnosti, korišćen za špijuniranje ministara, što je izazvalo političku krizu u Španiji i dovelo do ostavke prvog čoveka španske obaveštajne službe.

Vrhovni sud Španije je ponovo otvorio istragu koja je prošle godine obustavljena jer, kako je navela španska vlada, izraelske vlasti nisu sarađivale.

Međutim, sudija Hose Luis Kalama odlučio je da ponovo otvori istragu nakon što je Francuska poslala detalje iz sopstvene istrage o upotrebi softvera Pegazus za špijuniranje novinara, advokata, javnih ličnosti, ali i članova francuske vlade i drugih političara tokom 2021. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron promenio je svoj mobilni telefon i broj telefona u jeku slučaja špijunaže pomoću softvera Pegazus.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa