Evropa

Vi se šalite, zar ne? Stanovnici Venecije počeli protest jer je grad počeo da naplaćuje ulazak turistima

Komentari

Autor: Guardian

25/04/2024

-

12:55

Vi se šalite, zar ne? Stanovnici Venecije počeli protest jer je grad počeo da naplaćuje ulazak turistima
Vi se šalite, zar ne? Stanovnici Venecije počeli protest jer je grad počeo da naplaćuje ulazak turistima - Copyright AP Photo/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Veneciji optužene su da su transformisale čuveni grad u laguni u "tematski park", pošto je na snagu stupila dugo razmatrana naknada za "jednodnevne posetioce".

Venecija je prvi veliki grad na svetu koji je doneo takvu odluku.

Naknada od 5 evra, koja danas stupa na snagu, ima za cilj da zaštiti mesto svetske baštine Uneska od efekata prekomernog turizma tako što će odvratiti "jednodnevne izletnike" i, prema gradonačelniku Luiđiju Brunjaru, učiniti grad "prikladnim za život", prenosi Guardian.

Međutim, nekoliko komiteta i udruženja građana počelo je proteste u četvrtak, tvrdeći da naknada neće pomoći da se reši problem.

"Mogu vam reći da je skoro ceo grad protiv toga", tvrdi Mateo Seki, koji vodi Venessia.com, grupu stanovnika aktivista. 

"Ne možete da naplatite ulaz u grad; sve što rade je da ga transformišu u tematski park. Ovo je loša slika za Veneciju... Mislim, ovo je šala, zar ne?".

Nekada srce moćne pomorske republike, glavno ostrvo Venecije izgubilo je više od 120.000 stanovnika od ranih 1950-ih, koji su "oterani" brojnim problemima, ali pretežno usredsređenim na masovni turizam koji je doveo do toga da stanovništvo bude daleko malobrojnije od hiljada i hiljada posetilaca. koji se gužvaju na njegovim trgovima, mostovima i uskim stazama u najprometnije doba godine koje upravo nastupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa