Novosti

Velika promena u Veneciji: Stupio na snagu propis koji "udara" na džep svakog turiste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

07:54

Velika promena u Veneciji: Stupio na snagu propis koji "udara" na džep svakog turiste
Velika promena u Veneciji: Stupio na snagu propis koji "udara" na džep svakog turiste - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Turisti koji posećuju Veneciju od danas će plaćati turističku taksu. Naime, grad uvodi naknadu od pet evra za izletnike koji posećuju ovaj grad samo na jedan dan.

Čuvena destinacija uvodi taksu u nastojanju da se izbori sa masovnim turizmom. U početku će karte biti potrebne samo određenim danima tokom 2024. godine, a to su uglavnom vikendi u proleće i leto kada je broj posetilaca veći.

Posetioci će moći da kupe ulaznice od pet evra i preuzmu QR kod na svoje telefone. To će zatim poroveravati inspektori nasumičnim proverama na licu mesta, posebno na lokacijama gde turisti najviše pristižu, kao što je železnička stanica Santa Lućija.

Oni koji nemaju kartu moraće da je kupe odmah po dolasku. Ali, oni koji se zateknu u gradu bez karte, rizikuju kaznu od 50 do 300 evra.

profimedia

 

"Naknada za pristup Veneciji" važi samo za dnevne posetioce koji ulaze u stari grad između 8.30 i 16 časova. Posetioci koji noće u Veneciji su izuzeti od ove naknade jer već plaćaju boravišnu taksu u vrednosti od jednog do pet evra po noćenju.

Turistima koji posećuju venecijanska ostrva, uključujući Lido i Murano, neće biti potrebna ova karta. Turističku taksu neće morati da plaćaju ni mlađi od 14 godina, kao i stanari, vlasnici kuća, studenti i zaposleni u gradu.

Masovni turizam je veliki problem za Veneciju, mesto svetske baštine Uneska sa lokalnom populacijom od oko 50.000 ljudi gde milioni turista dolaze u grad ne bi li posetili lokalitete kao što su Trg Svetog Marka i most Rijalto. Većina dnevnih posetilaca pristiže upravo sa kruzera kojima je Venecija redovna stanica.

Jedina odbrana od masovnog turizma

Nova taksa u Veneciji dolazi u isto vreme kada druge, već popularne destinacije razmatraju mere za borbu protiv prekomernog turizma, iako mnoge od njih već imaju uvedene boravišne takse koje se naplaćuju po noćenju.

Primera radi, Barselona je povećala iznos turističke takse od 1. aprila i ona iznosi oko četiri evra. S druge strane, Firenca još uvek razmatra da li je potrebno uvesti nova ograničenja.  

Amsterdam je takođe uveo nova pravila u nameri da odvrati momačke zabave zbog kojih turisti masovno dolaze u ovaj grad, pa je tako postao jedan od najskupljih evropskih gradiva kada je u pitanju boravišna taksa, i ona je krajem prošle godine povećana do čak 12,5 odsto po noćenju.

profimedia

 

Ovog januara, Island je takođe uveo turističku taksu koja se odnosi na putnike koji borave u kampovima (oko dva dolara), hotelima (oko četiri dolara) i krstarenjima (oko sedam dolara).

Turističke takse nisu uobičajene samo za Evropu. I Bali je od 14. februara počeo da naplaćuje ulaz turistima u vrednosti od 10 dolara. Odnosi se na strane turiste koji ulaze u pokrajinu iz inostranstva ili drugih delova zemlje, a domaći turisti iz Indonezije su izuzeti. Turistima se preporučuje da plate taksu pre dolaska preko veb stranice Love Bali.

Lisabon najavio podizanje takse

I turisti koji borave u Lisabonu uskoro će morati da plate četiri evra po noćenju, odlučilo je Gradsko veće Lisabona, a dodatni prihod će biti namenjen gradu i njegovoj infrastrukturi, piše "Shengen Visa Info".

Premda je Gradsko veće već donelo odluku o podizanju takse, predlog je sada podvrgnut "periodu javnih konsultacija od 30 dana" kako bi se prikupile povratne informacije, pre nego što se u potpunosti primeni i stupi na snagu.

Unsplash

 

"Povećanje turističke takse proizilazi iz zaključka da turizam u Lisabonu treba više i bolje da doprinese kvalitetu života u našem gradu. I na taj način podigne kvalitet turista koji nam dolaze", rekao je Karlos Moedas, gradonačelnik Lisabona.

U aprilu su počele da se primenjuju i takse za kruzeru, koje zahtevaju da putnici koji su na krstarenju, a koji se iskrcaju u Lisabonu, plate dva evra.

 

Komentari (0)

Putovanja