Evropa

Ukrajinski ambasador pri EU za Euronews Srbija: U Evropi ima više od 100 sistema Patriot, nama treba sedam ili deset

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević/Euronews Srbija

27/04/2024

-

14:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajini je neophodna vojna pomoć, naročito protivvazdušna odbrana i to je bilo jedno od glavnih pitanja na sastanku ministara EU 22. aprila, rekao je ambasador i šef Misije Ukrajine pri Evropskoj uniji Vsevolod Čencov. On je u intervjuu za Euronews Srbija govorio o novom paketu američke pomoći Ukrajini, o tome kako predstojeći evropski izbori utiču na njegovu zemlju, ali i o evropskim integracijama Ukrajine. 

Evropska unija i Sjedinjene Države nastavljaju da pomažu Ukrajini. Upravo ove nedelje je odobrena značajna finansijska pomoć. Koliko vam to znači i da li očekujete još pomoći?

- Da, ovaj nedavni korak američkog Kongresa je bio važan i za ojačavanje našeg transatlantskog jedinstva. To je pokazalo da Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi partneri rade zajedno kako bi pomogli Ukrajini u ovom kritičnom trenutku, jer Rusija pokušava da se progura, posebno na istoku zemlje i baš sada nam je potrebno to ojačavanje.

Kakva pomoć je sada najpotrebnija Ukrajini - finansijska, vojna, humanitarna?

- Prvo i pre svega, to je vojna pomoć i tu se radi o protivvazdušnoj odbrani, jer Rusija pokušava da gurne liniju fronta koristeći "leteće bombe" i potrebni su nam F16 i druga oprema kako bismo udarili na ruske avione koji nose te bombe, ali tu se radi i o odbrani od raketa, jer one gađaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Poslednji napadi su bili zaista razarajući. U tom pogledu, potrebna nam je i humanitarna i tehnička pomoć da bi se ponovo izgradilo ono što je oštećeno tokom prethodnih nedelja, zato što ako to ne uradimo sada, imaćemo veoma hladnu i užasnu zimu. Biće još gore nego pre godinu dana. U tom pogledu, mi moramo da primenimo drugačiji pristup kako bismo izgradili ovu infrastrukturu - male generatore, decentralizacije i tako dalje. Tu takođe računamo na pomoć Evropske unije koja obezbeđuje fondove za posebnu namenu, koji funkcionišu na osnovu Energetske zajednice sa sedištem u Beču.

Pomenuli ste protivvazdušnu odbranu. Dokle se stiglo sa tim pitanjem, da li očekujete još pomoći?

- To je bilo jedno od glavnih pitanja na dnevnom redu 22. aprila kada je održan ministarski sastanak na kome su bili ministri spoljnih poslova i odbrane Evropske unije, kao i sa ukrajinske strane ministar spoljnih poslova Kuleba i ministar odbrane Umerov. Bili smo vrlo jasni po tom pitanju  - u Evropskoj uniji i Evropi generalno ima više od stotinu sistema Patriot. Nama treba verovatno sedam ili deset da bismo branili zemlju. Naš poziv je bio vrlo jasan: obezbedite sada tu opremu Ukrajini, a mi ćemo braniti Ukrajinu, ali i Evropu od Rusije. Veoma je dobro što Nemačka sada organizuje te zajedničke napore, kako bi se Ukrajini obezbedila ta preko potrebna oprema. Nemačka je već objavila da će obezbediti jednu artiljerijsku jedinicu, ali to nije dovoljno, nama je potrebno još. 

Tanjug/AP/Axel Heimken

 

Ostalo je manje od tri meseca do evropskih izbora. Da li oni po vama dolaze u lošem trenutku za Ukrajinu i da li očekujete da će nova evropska administracija nastaviti da pomaže Ukrajini?

- Izbori su u teškom trenutku, jer će fokus političke pažnje biti negde drugde, a ta pažnja je nama potrebna. Ali, čak i sada, uoči izbora, mi vidimo da je ukrajinsko pitanje prisutno. Tokom poslednje plenarne sednice Evropskog parlamenta u Strazburu predsednica Evropske komisije, predsednica Evropskog parlamenta, vrlo jasno ističu da će Ukrajina dobiti neophodnu pomoć. Ovaj rat nije samo protiv Ukrajine, nego i protiv Evrope. To je svima jasno i glavne političke partije, koje će se nadmetati za glasove, pomoć Ukrajini stavljaju vrlo visoko na agendu.

Gde je Ukrajina sada kada su u pitanju Evropske integracije i ispunjavanje obaveza na tom putu? I kako to sprovodite u trenutku kada je zemlja pod napadom?

- To je dobro pitanje zato što je delovanje, sprovođenje reformi zaista ogroman zadatak za bilo koju vladu. A kada to radite tokom rata, to zahteva dodatne resurse. To je ogroman napor i stres za sistem, zato što morate da ispunite sve obaveze koje su u vezi sa odbranom, a u isto vreme morate da uradite ono što Komisija i zemlje članice sugerišu da uradite. Kada govorimo o pripremi, mi smo uradili posao kako bismo otvorili pregovore. Dobili smo pozitivnu procenu Komisije. Sada moramo da finaliziramo nekoliko stvari koje smo radili. Praktično, pripremljeni smo da počnemo razgovore i nadamo se da će se to desiti već u junu. Postoji posao koji treba da se uradi sa strane Evropske unije, finaliziranje pregovaračkog okvira, uspostavljanje tima koji će voditi te pregovore. Mi činimo isto sada. Dakle, ispunili smo zadatak kako bismo otpočeli pregovore. Biće mnogo posla, i u oblasti skriniga i samih pregovora, ali suštinski - mi smo spremni.

Komentari (0)

Evropa