Evropa

Istražitelji pronašli "listu za odstrel"': Teoretičari zavere "Građani Rajha" pred sudom u Nemačkoj zbog planiranja puča

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2024

-

10:50

Istražitelji pronašli "listu za odstrel"': Teoretičari zavere "Građani Rajha" pred sudom u Nemačkoj zbog planiranja puča
Istražitelji pronašli "listu za odstrel"': Teoretičari zavere "Građani Rajha" pred sudom u Nemačkoj zbog planiranja puča - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Nemačkoj će sutra započeti prvo od tri suđenja grupi desničarskih teorietičara zavere, koji su planirali da sprovedu državni udar i svrgnu vladu u Berlinu, a njihov vođa je bivši vojnik Hajnrih XIII, princ Rojs.

Suđenje ''Građanima Rajha'', kojih je ukupno 27, iz sigurnosnih i logističkih razloga razdvojeno je u tri grupe, a sutra će se suditi Rojsu i još osmorici članova tzv. ''vojnog krila''.

Kako navodi nemački list Hojt, antisemtiski nastrojen biznismen princ Rojs je osnovao grupu s ciljem da nasilno ukloni postojeći državni poredak, a prema planu ''Građana Rajha'', Hajnrih je trebalo privremeno da se nađe na čelu nove nemačke države.

Prema navodima tužilaštva, grupa je planirala da naoružana uđe u Rajhstag u Berlinu i uhapsi poslanike Bundestaga. Na planovima su radili od avgusta 2021. do decembra 2022. godine, kada su otkriveni u kontraterorističkoj raciji u kojoj je učestvovalo hiljade policajaca i pretreseno 150 nekretnina u Nemačkoj i inostranstvu.

Tužilaštvo je, kako se navodi, imalo pristup masovnom oružanom arsenalu u kojem je nađeno 380 komada vatrenog oružja, 350 komada hladnog oružja i skoro 148.000 komada municije.

Istražitelji su u detaljnim planovima pronašli "listu za odstrel", na kojoj se, među mnogima, našao i kancelar Olaf Šolc. Hajnrih XIII potiče iz stare plemićke porodice Rojs stare 700 godina, koja je vladala delovima moderne istočne nemačke države Tiringije do 1918. godine, a članovi ove porodice distancirali su se od princa zbog njegovih stavova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa