Evropa

Pojavio se plan Angele Merkel za restrikcije ove jeseni: Svi će morati da nose maske, testove će sami plaćati

Komentari

Autor: Jutarnji, Reuters

10/08/2021

-

11:12

Pojavio se plan Angele Merkel za restrikcije ove jeseni: Svi će morati da nose maske, testove će sami plaćati
Berlin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka razmatra ukidanje besplatnih testova na kovid 19 u oktobru, objavili su u ponedeljak mediji u toj zemlji, pozivajući se na nacrt predloga o kojem će kancelarka Angela Merkel raspravljati s čelnicima 16 saveznih država.

Nemačka vlada uvela je besplatno testiranje za celo stanovništvo u martu, uoči kraja trećeg talasa kovida 19 u državi.

Trenutno je u Nemačkoj vakcinisano 55 odsto stanovništva, pa su sve glasniji pozivi da se novac poreznih obveznika više ne izdvaja za subvencionisanu šemu od koje koristi imaju prvenstveno oni koji nisu vakcinisani, iako je cepivo dostupno za sve, prenosi Rojters.

"Uzevši u obzir da je vakcinacija omogućena svim stanovnicima, više nije opravdano da federalna vlada, pa stoga i porezni obveznici, plaćaju trošak svih testova", citira RND nacrt predloga.

Tanjug AP/Hannibal Hanschke

 

Manje od sedam nedelja pre parlamentarnih izbora Merkel i čelnici saveznih država raspravljaće o merama da suzbiju širenje delta varijante virusa bez da se ponovno uvedu opšta zatvaranja na nivou države.

Nacrt predviđa da oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati i dalje imaju pravo na besplatni test.

Tačan datum u oktobru kad će mera biti ukinuta još nije poznat, dodaje RND, udruženje nemačkih medija sa sedištem u Hanoveru. Ovakav plan naišao je i na kritike u nemačkoj javnosti te tvrdnje da se time na mala vrata uvodi obvezna vakcinacija. Istovremeno, u delu epidemioloških krugova ovo ne nailazi na odobravanje zbog straha da bi naplatom testiranja uz ogroman broj nevakcinisanih došlo do gubitka kontrole nad epidemijom jer se dobar deo zaraženih možda ne bi ni išao da se testira.

Uvid u nacrt predloga imao je i list Handelsblat koji je objavio da je na stolu i uvođenje obveznog testiranja za sve pre ulaska u razne objekte, ali ta mera u dokumentu nije razrađena, pa nije sasvim jasno o čemu je reč, s obzirom da se najavljuje i ukidanje besplatnih testova. Predlaže se i produženje obaveze nošenja maski, bez obzira da je neko vakcinsian ili ne, s tim da bi se jednom mesečno analizirala svrhovitost te mere. Takođe, trebalo bi da se produži i tzv. stanje epidemije, koje formalno ističe 11. septembra, a koje saveznom ministru zdravstva daje ovlašćenja da bez parlamentarne procedure uvodi ili ukida razne restrikcije.

Od jeseni bi se pojedine "mere" trebalo da se uvode ili ukidaju ne samo na temelju sedmične incidencije, što je bio dosadašnji faktor za odlučivanje, nego i na temelju drugih pokazatelja, među kojima su i procenat vakcinisanih kao i stupen opterećenja zdravstvenog sistema čija je zaštita svojevremeno, na počecima pandemije, navođena kao jedan od ključnih razloga uvođenja mera.

Nemačka je proteklih pet dana svakodnevno imala više od 3.000 novozaraženih, ali skoro 63 odsto nemačkog stanovništva je vakcinisano barem jednom dozom, pa se vlada nada da će se izbeći novi lokdauni.

Komentari (0)

Evropa