Evropa

Makron u poseti Nemačkoj upozorio na imperijalizam i pozvao na jačanje bilateralnih odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2024

-

07:59

Makron u poseti Nemačkoj upozorio na imperijalizam i pozvao na jačanje bilateralnih odnosa
Makron u poseti Nemačkoj upozorio na imperijalizam i pozvao na jačanje bilateralnih odnosa - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

"Moramo se suočiti sa imperijalističkom težnjom u Evropi, to podrazumeva jačanje francusko-nemačkih odnosa", izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Nemačkoj.

Makron je juče stigao u trodnevnu posetu Nemačkoj, što je prva poseta francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine, a dočekao ga je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Makron je rekao da do posete dolazi u "ključnom trenutku za Evropu", pre svega zbog rata u Ukrajini.

"Morati da se suočimo sa imperijalističkom težnjom u Evropi... to podrazumeva jačanje francusko-nemačkih odnosa", rekao je Makron nakon prijema u predsedničkoj palati.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, ocenio je da Nemačka i Francuska, ako rade zajedno, mogu da se izbore sa geopolitičkim izazovima Evrope, kao što su ratovi u Ukrajini i Gazi i predsednički izbori u SAD.

Dvojica predsednika danas će otputovati u Drezden, gde će Makron održati govor, a u utorak će francuski predsednik posetiti Minster, na zapadu Nemačke.

Posle posete Minsteru uslediće sastanak Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i ministara dve zemlje u rezidenciji nemačke vlade nedaleko od Berlina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa