Evropa

Ukrajinska mobilizacija po "Prigožinovom receptu": Kijev uči iz krvavih lekcija "Vagnera", ali ima jedan veliki problem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2024

-

15:59

Ukrajinska mobilizacija po "Prigožinovom receptu": Kijev uči iz krvavih lekcija "Vagnera", ali ima jedan veliki problem
Ukrajinska mobilizacija po "Prigožinovom receptu": Kijev uči iz krvavih lekcija "Vagnera", ali ima jedan veliki problem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pojedine jedinice Oružanih snaga Ukrajine krenule su da regrutuju zatvorenike kako bi popunile ogromne gubitke, zbog kojih, prema procenama ukrajinskih stručnjaka, brigade operišu sa svega 40 odsto nominalne snage u ljudstvu i tehnici.

Njihove metode neodoljivo podsećaju na one koje je koristila ruska plaćenička grupa "Vagner", kada je njihov pokojni vođa Jevgenij Prigožin išao po zatvorima i držao inspirativne govore pred robijašima, obećavajući im slobodu u zamenu za ugovor. 

Na Prigožina i njegovu "desnu ruku" Dmitrija Utkina se izgleda ugledao i oficir iz jurišnog bataljona "Da Vinčijevi vukovi" Dmitro Savčenko, koji je u nedelju objavio fotografiju na Fejsbuku, na kojoj je okružen robijašima koji ga pomno slušaju i koja izuzetno liči na promotivnu kampanju "Vagnera". 

"Da li ste mislili da samo Prigožin i Utkin mogu ovo da rade?" upitao je on na samom početku, svestan očiglednih paralela.

Savčenko je zatim naveo da se zatvorenicima obraća jezikom koji će oni "najlakše razumeti" i da su oni petostruko više ideološki nastrojeni od "Vagnera".

Početak regrutacije po zatvorima zvanično je najavio ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska u intervjuu za New York Times 24. maja, rekavši da je skoro 350 zatvorenika uslovno pušteno kako bi se pridružili armiji. Zakon po kojem određene kategorije zatvorenika mogu da se pridruže vojsci potpisao je predsednik Volodimir Zelenski 17. maja makon što ga je Vrhovna Rada usvojila 8. maja.

Prema saopštenju pravosudnih vlasti, razmatra se još 4.300 prijava osuđenika. Maljuska kaže da će oni koji budu prihvaćeni ulestvovati u ratnim dejstvima u zamenu za mogućnost uslovne slobode. On je dodao da oko 20.000 zatvorenika ima mogućnost da se prijavi. Starost potencijalnih regruta iz zatvora je od 18 do 57 godina, a biće u obavezi da služe do kraja ratnog stanja.

Zakon omogućava isključivo dobrovoljnu prijavu, koju pri pristupanja vojsci mora da odobri sud. Dozvolu će morati da potpišu komandanti jedinica u kojima će služiti, koji su obavezni da nadgledaju njihovo ponašanje. Takođe je navedeno da će robijaši biti poslati u "specijalizovane" jedinice, ali nije precizirano koje.

AP Photo/Andriy Andriyenko

 

Osuđeni za ubistvo sa predumišljajem, silovanje, seksualne delikte, zločine protiv nacionalne bezbednosti i slična krivična dela neće moći da budu mobilisani. Zatvorenici koji bi potencijalno mogli biti mobilisani ne smeju imati više od tri godine preostale kazne.

Vladajuća partija "Sluga naroda" je pojasnila da osuđeni korumpirani funkcioneri i osobe koje su bile na posebno odgovornim funkcijama, posebno poslanici i ministri, neće moći da se priključe Oružanim snagama Ukrajine.  

Prema rečima šefa poslaničke grupe stranke "Sluga naroda" Davida Arahamije, potencijalni mobilizacioni potencijal je između 15 i 20 hiljada ljudi, ali će ugovor potpisati svega nekoliko hiljada ljudi.

Treba napomenuti da je Ukrajina posegnula za regrutacijom pritvorenika na samom početku rata, znatno pre Prigožina. Tada je Zelenski potpisao zakon koji je omogućio isključivo pritvorenicima koji čekaju suđenje da se pridruže vojsci, a najpoznatiji primer jedinica nastalih ovom praksom je bataljon "Tornado". Kako prenose ukrajinski mediji, od februara 2022. 11 hiljada krivičnih istraga je obustavljeno zbog mobilizacije.  

Krvave lekcije "Vagnera"

Ovaj pristup je ipak drugačiji od ruskog jer je "Vagner" regrutovao i najokorelije kriminalce osuđene za najgnusnije zločine, a neki od njih su se vratili kriminalu odmah po završetku službe. 

Što se borbene efikasnosti zatvorenika tiče, tumačenja su različita. Iako je "Vagner" uz podršku artiljerije, avijacije i tenkova regularne ruske vojske uspeo da porazi Ukrajince tokom opsade Bahmuta krajem 2022. i početkom 2023. i nanese im teške gubitke, ta formacija je takođe imala ogroman broj žrtava. 

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP, File

 

Naime, to se vidi po podacima ruskog nezavisnog medija Mediazona koji vodi registar poginulih vojnika. Najveće gubitke na dnevnom nivou Rusi su trpeli upravo u prva četiri meseca prošle godine (oko 10.000 mrtvih), kada su se vodile najžešće borbe za Bahmut i kada je Prigožin oštro napadao ruski vojni vrh zbog manjka podrške, a pre svega municije. Pre čuvenog pokušaja puča Prigožinova najpoznatija "egzibicija" bila je snimanje videa pored tela poginulih "vagnerovaca", zbog čega je krivio pojedince u ruskoj vojsci. 

Međutim, iako je "Vagner" zvanično rasformiran njegovi pripadnici i cele jedinice su raspoređeni u okviru regularne armije (najpoznatiji su "Storm Z" odredi) i nastavili su borbe, ali sa mnogo manjim gubicima. Skok u broju poginulih, ali dosta manji u odnosu na Bahmut zabeležen je tokom osvajanja drugog izuzetno snažnog uporišta Avdejevke, u kojem su učestvovali mnogi bivši "vagnerovci". Posle bitke za Avdejevku ruski gubici su drastično opali, iako intenzitet sukoba nije osetno opao.

Nizak moral među regrutima i strah među zatvorenicima

Ukrajina definitivno može mnogo da nauči na greškama i uspesima svojih neprijatelja u integraciji robijaša u vojsku, ali i na brojnim primerima iz istorije jer je koncept slobode u zamenu za vojnu službu izuzetno uobičajen i praktikovan je hiljadama godina. Ipak, ono što će biti mnogo teže prevazići je opšte stanje na frontu, a pre svega nizak moral među mobilisanim vojnicima.

Upravo je to bila tema izveštaja francuskog Le Monde-a u kojem je dopisnik sa fronta Emanuel Grinspan odgovarao na pitanja čitalaca o stanju na bojnom polju. On ističe kako na osnovu onoga što je video nije tačna tvrdnja Zelenskog da se posle dobijanja paketa pomoći sa Zapada više nijedna brigada ne žali na manjak municije. Naprotiv, on kaže da je čuo samo od jedne brigade da je dobila tenkovsku municiju, dok tamošnji vojni analitičari i dalje kažu da je odnos ispaljenih granata od 8:1 do čak 15:1 u rusku korist.

Ruska logistička nadmoć odražava se i na moral vojnika, koji su, prema francuskom novinaru, poprilično klonuli duhom.

"Moral trupa je generalno nizak, a vojnici su razočarani. Ne razumeju zašto se obećanja o granatama data pre nekoliko meseci nisu ostvarila, niti zašto nisu stigle sveže trupe. Mnogi vojnici su besni kada vide da pozadina nije dovoljno mobilisana, a neki počinju da razvijaju različite teorije. Neki još sanjaju o demobilizaciji nakon dve ili čak tri godine službe, ali novi zakon o mobilizaciji ništa o tome ne govori. Ovo je demorališuće za neke vojnike. Vojnici na prvoj liniji su izuzetno umorni jer, u nedostatku dovoljno rezervi, ponekad ne mogu da se rotiraju u pozadinu", objašnjava Grinspan.

On dodaje da ipak, i pored jako teške situacije, nije čuo da vojnici pozivaju na prekid rata ili ustupke Rusiji. 

"Ova pozicija nesumnjivo postoji, ali čini mi se da ogromna većina mobilisanih Ukrajinaca nema nameru da položi oružje", kaže dopisnik Le Monde-a.

Zatvorenici će možda biti u još goroj poziciji od mobilisanih vojnika sa minimalnim nivoom obuke jer je vrlo moguće da su pomenute "specijalizovane" jedinice upravo one sa najmanjom šansom za preživljavanje.

"S obzirom na akutni nedostatak ljudstva u borbenim jedinicama na liniji fronta, najverovatnije će specijalizovane jedinice biti korišćene u najtežim sektorima na prvoj liniji fronta. Kao što pokazuje iskustvo ruske vojske, zatvorenici mogu da se bore efikasno samo u uslovima ne samo najstrože, već i kaznene discipline, a to podrazumeva, recimo, odstupanje od normi ukrajinskih zakona kada se primenjuju mere prinude", rekao je neimenovani ukrajinski ofocir za portal Strana.ua.

Kao što je to bio slučaj u Rusiji, ni ukrajinski zatvorenici ne žele da masovno volontiraju za "kartu u jednom pravcu".

"Nisam željan da idem u rat, bez obzira šta mi nude. Ostalo mi je da odslužim godinu i po. Da idem da se borim bez mogućnosti demobilizacije? To znači da kupujem kartu za nigde. Kakvog smisla ima menjati jednu robiju za drugu, a sa velikom verovatnoćom da postanem leš. Takođe, Oružane snage Ukrajine verovatno neće brinuti o bivšim robijašima, naša sudbina je da budemo meso na frontu. Dakle, ne“, rekao je za pomenuti portal Kiril V., koji robija zbog krađe.

Ipak, ima dosta zatvorenika koji žele da se bore, pa tako narko diler Igor G. kaže da je umoran od sedenja u zatvoru i da će se definitivno prijaviti jer "ne ginu baš svi na frontu". 

 

Komentari (0)

Evropa