Evropa

Od sajber napada i protesta do ubadanja nožem: Izbori za Evropski parlament praćeni nasiljem i napetostima

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2024

-

20:28

Od sajber napada i protesta do ubadanja nožem: Izbori za Evropski parlament praćeni nasiljem i napetostima
Od sajber napada i protesta do ubadanja nožem: Izbori za Evropski parlament praćeni nasiljem i napetostima - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Navodni sajber napadi na političke partije u EU samo su najnoviji pokušaj ometanja izborne kampanje koja je postala sve nestabilnija.

Od 6. do 9. juna, stotine miliona birača glasa na izborima za Evropski parlament u jednom od najvećih demonstracija demokratije na svetu. To se odvija posle više meseci mirnih protesta i, povremeno, fizičkog nasilja.

Proruski hakeri preuzeli su odgovornost za seriju napada na holandske veb stranice u četvrtak (6. juna), na dan kada su birači u Holandiji izašli na birališta da izaberu 31 evroposlanika za narednih pet godina. Sajtovi, uključujući one koji pripadaju stranskama PVV Gerta Vildersa i Hrišćansko-demokratskoj CDA, bili su neaktivni na dan izbora, a na meti je bio i Evropski revizorski sud, piše Euronews.

Nisu svi protesti bili propraćeni napadima. Međutim, čak i mirne demonstracije izazvale su ljute reakcije političkih lidera, uključujući Ursulu fon der Lajen, aktuelnu predsednicu Evropske komisije koja se nada da će obezbediti drugi mandat.

"U Moskvi bi bili u zatvoru za dva minuta“, rekla je fon der Lajen o propalestinskim demonstrantima koji su se suočili sa njom u Portu, navodi list Observador.

Portparol kampanje Fon der Lajen nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Protesti su ponekad imali mnogo zlokobnije obrte. U Francuskoj su predizborni plakati sa likom Rafaela Gluksmana ižvrljani kukastim krstovima i rečima „Izrael“ i „prljavi cionista“, za šta socijalistički lider kaže da je delo antisemitizma.

"Šta može da objasni to što sam ja jedini političar čiji su posteri označeni? Odgovor je tužan koliko i jasan: moje ime... jevrejsko ime”, napisao je Gluksman u objavi na Instagramu u četvrtak (6. juna), dodajući da podržava palestinsku državu. 

Ti ružni incidenti dolaze posle niza fizičkih napada, posebno u Nemačkoj, gde su mete bili političari iz celog političkog spektra. Ranije ove nedelje, Hajnrih Koh, kandidat za lokalni savet krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD), povređen je u napadu nožem u Manhajmu. 

To je usledilo posle napada na socijalistu i poslanika Evropskog parlamenta Matijasa Ekea i zvaničnicu iz Berlina Francisku Gifej, kao i atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, čije su povrede bile opasne po život. 

Češka napada "ruski uticaj"

Izbori traju do nedelje, a bira se 720 poslanika koji će se dogovoriti o zakonima za narednih pet godina. Danas su na redu birači u Irskoj i Češkoj, gde se premijer obavezao da će "ojačati bezbednost Evrope od pretnji iz Rusije i Kine“. 

Češka vlada je u martu sankcionisala veb stranicu "Glasa Evrope" (Voice of Europe), optužujući ovaj medij da je deo proruske operacije uticaja, koja je, prema rečima belgijskog premijera Aleksandra de Krua, davala novac poslanicima EP da šire rusku propagandu. 

Visoke tenzije su neizbežne u svakoj političkoj kampanji, posebno s obzirom na geopolitičku pozadinu u vidu ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku. Međutim, nakon što se brojanje glasova završi, politički lideri će nesumnjivo biti nervozni zbog toga šta je kampanja značila za Evropu, kao mirnu i slobodnu demokratiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa