Evropa

Na Eviji, južno od ugašenih, izbio novi požar

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

13:04

Na Eviji, južno od ugašenih, izbio novi požar
Na Eviji, južno od ugašenih, izbio novi požar - Copyright AP Photo/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Novi požar izbio je danas na grčkom ostrvu Evija, ali južno od područja na kojem je prethodno veliki požar, koji i dalje tinja, uništio šume i zapalio kuće.

Grčka vatrogasna služba je saopštila da su četiri aviona za gašenje požara i šest helikoptera poslati da kontrolišu novi požar u centralnom delu Evije, zajedno sa 23 vatrogasca i 10 vozila, prenosi agencija AP.

Intenzivniji požar koji je izbio 3. avgusta uništio je veliki deo severa ostrva, navodi ta agencija, uz ocenu da je to jedan od najgorih šumskih požara u istoriji te zemlje.

Iako su požari uobičajeni u Grčkoj tokom vrelih i sušnih leta, stotine požara izbili su širom zemlje ove godine nakon neuobičajeno dugog i intenzivnog toplotnog talasa.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis opisao je juče požare kao najveću ekološku katastrofu koja je zadesila Grčka u poslednjim decenijama.

Požari u Grčkoj doveli su napore vatrogasnih službi do krajnjih granica izdržljivosti, a vlada je zatražila i pomoć iz inostranstva. Oko 24 evropske i bliskoistočne zemlje poslale su pomoć, uključujući vatrogasce, avione i vozila.

Vatrogasci iz Rumunije, Ukrajine, Srbije, Slovačke, Poljske i Moldavije danas su se pobrinuli za tinjajući ostatak vodećeg požara na Eviji, koji je ugljenisao 50.900 hektara tog drugog po veličini grčkog ostrva.

Još dva velika požara i dalje gore u južnoj grčkoj regiji Peloponez, gde je stotine francuskih, nemačkih, austrijskih, srpskih i čeških vatrogasaca pomagalo svojim grčkim kolegama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa