Evropa

Boka kao Tramp: Moto predsedavanja Mađarske EU biće "Učinimo Evropu ponovo velikom"

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

18:39

Boka kao Tramp: Moto predsedavanja Mađarske EU biće "Učinimo Evropu ponovo velikom"
Janoš Boka - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Moto predstojećeg šestomesečnog predsedavanja Mađarske EU biće "Učinimo Evropu ponovo velikom", izjavio je danas mađarski ministar za EU poslove Janoš Boka i dodao da će biti uloženi aktivni napori za unapređenje procesa proširenja EU. 

On je, predstavljajući prioritete i ambicije predsedavanja Mađarske, rekao na konferenciji za novinare u Budimpešti da moto "Učinimo Evropu ponovo velikom" ukazuje na proaktivno predsedavanje Mađarske i simbolizuje ideju "da smo zajedno jači nego odvojeno", prenosi MTI. 

"To zapravo pokazuje očekivanje da zajedno treba da budemo jači nego pojedinačno, ali da nam treba dozvoliti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo“, rekao je Boka, a dodaje AP. 

Komentarišući sličnost sa sloganom "Učinomo Ameriku ponovo velikom" bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Boka je istakao da je slogan fokusiran na Evropu.

"Ne znam da li je Donald Tramp ikada želeo da Evropu ponovo učini velikom", poručio je on.

Objasnio je da će Mađarska iskoristiti svoje predsedavanje EU za uvođenje novog konkurentnog poljoprivrednog sporazuma "usredsređenog na poljoprivrednike" i za traženje "efikasnije zaštite spoljnih granica, za upravljanje osnovnim uzrocima migracija i za unapređenje efikasnije politike povratka", navodi Politiko.

Tanjug/Marko Đoković

 

Istovremeno, dodao je, biće uloženi aktivni napori da se unapredi proces proširenja EU.

"Želimo da napravimo značajne korake u pogledu Moldavije, Gruzije i Ukrajine", rekao je Boka. 

On je ocenio da predsedavanje EU mora da služi miru i bezbednosti Evrope.

"Mađarsko predsedavanje tražiće stvarna rešenja za stvarne probleme Evrope", naveo je Boka i dodao da Mađarska "ne obećava čuda, ali donosi šansu za promenu i napredak".

Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa