Evropa

Komemoracija u Potočarima: Danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci još 14 žrtava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

11/07/2024

-

11:40

Komemoracija u Potočarima: Danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci još 14 žrtava
Komemoracija u Potočarima: Danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci još 14 žrtava - Copyright Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

U Memorijalnom centra Srebrenica - Potočari počelo je obeležavanje 29. godišnjice zločina u Srebrenici. Danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci 14 žrtava.

Najmlađa žrtva koja će biti sahranjena ove godine na kolektivnoj dženazi je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. Ubijen je u julu 1995. godine na području Sutjeske.

Najstarija žrtva koja će za sada biti sahranjena je Hamed Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u leto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi u maju 2014. godine.

Na samom početku komemoracije je govorio predsednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

"Datum 11. jul u BiH i mnogim državama sveta svih godina je obeležavan kao dan javnog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. S nama su mnogi dokazani prijatelji koji svojim prisustvom ovde ne dozvoljavaju da žrtve i zločin budu zaboravljeni", rekao je Fejzić.

Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

 

Borelj: Pomirenje u regionu je odgovornost svih

Inače, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj ocenio je da je pomirenje u regionu nakon ratova devedesetih godina prošlog veka, odgovornost svih i da lideri zemalja moraju da odbace retoriku podela.

Borelj je u autorskom tekstu za list "Politika" naveo da je u julu 1995. godine ispisano jedno od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije, navodeći da je više od 8.300 dečaka i muškaraca sistematski ubijeno i pokopano u masovne grobnice u brdima oko Srebrenice.

"I dalje je prisutna zabrinjavajuća tendencija negiranja u Bosni i Hercegovini i celom regionu. Bilo kakvo negiranje genocida je šamar pravdi i prepreka pomirenju. Stav EU je jasan - nema mesta negiranju genocida, istorijskom revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca u društvima koja cene istinu i pravdu", naveo je Borelj. 

Dodao je da će danas, 29 godina kasnije, "14 od tih žrtava, koje su tek nedavno identifikovane", naći svoj mir u Memorijalnom centru i mezarju Srebrenica - Potočari, a "za njihove porodice i najmilije konačno je završen dug i bolan period neizvesnosti". 

profimedia

 

Istakao je da je pomirenje odgovornost svih i da mora da postane svakodnevna praksa sveprisutna u politici, obrazovanju i svakoj drugoj sferi svakodnevice. 

"Uloga političkih lidera u regionu je, iznad svega, da odbace retoriku podela i aktivno promovišu pomirenje, što, opet, iziskuje uvažavanje istorijskih činjenica, pijetet prema žrtvama i negovanje kulture mira i saradnje", naveo je Borelj. 

On je napomenuo da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde nesporno utvrdili da je taj zločin genocid. "Neuspeh da se spreči ovaj genocid je teret koji i dalje nosimo", navodi Borelj. 

Dodik: Neka naš odnos prema ovom danu pokaže da smo opredeljeni za mir

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je na današnje dostojanstveno obeležavanje sećanja Bošnjaka na žrtve svog naroda i poručio da bez obzira na razlike, moramo pokazati poštovanje prema bolu i patnji koja je zadesila mnoge ljude svih nacija i vera u BiH. 

Dodik je naveo da su pre nekoliko dana Srbi dostojanstveno odali počast srpskim žrtvama u Podrinju, a da se danas Bošnjaci sećaju žrtava svog naroda i odaju im počast. 

"Želim da se obratim ukupnoj javnosti i pozovem sve da ovaj dan bude obeležen u miru i dostojanstvu", napisao je Dodik na platformi Iks. 

Kao što sam izrazio žaljenje za stradalim Srbima, iskazujem saosećanje porodicama stradalih Bošnjaka, naveo je Dodik i pozvao sve građane da ovaj dan protekne u atmosferi mira. 

"Da izbegavaju bilo kakve provokacije i da se ponašaju odgovorno i s poštovanjem. Neka naš odnos prema ovom danu pokaže da smo opredeljeni za mir, stabilnost i bolju budućnost za sve ljude u Republici Srpskoj i BiH", poručio je Dodik.

Mrdalj: Ne može se izbeći politizacija

Politikolog Mladen Mrdalj rekao je za Euronews Srbija da se ne može izbeći politizacija onoga što se dešavalo u Srebrenici i da obe strane imaju svoje interese.

"Sa srpske strane je predominantan interes da se Srebrenica nazove samo zločinom, ne daj bože da se nazove genocid, jer ako je samo zločin onda možemo da ga gurnemo u sve druge zločine, svima su se dešavali zločini, hajde da ne pričamo o tome. Među Bošnjacima je to jako bitno da se nazove genocid, jer ako je genocid onda to ne povlači pitanje da je to najveći zločin od svih zločina, nego to povlači određene političke konsekvence.", rekao je Mrdalj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa