Evropa

Dečak iz Avganistana preminuo nakon što je pojeo otrovne pečurke u Poljskoj

Komentari

Autor: Euronews

02/09/2021

-

19:18

Dečak iz Avganistana preminuo nakon što je pojeo otrovne pečurke u Poljskoj
Dečak iz Avganistana preminuo nakon što je pojeo otrovne pečurke u Poljskoj - Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Petogodišnjak je preminuo u Poljskoj nakon što je pojeo otrovne gljive, a njegov šestogodišnji brat je i dalje u životnoj opasnosti.

Lekari u glavnoj poljskoj dečijoj bolnici potvrdili su u četvrtak da je dečak, koji je nedavno evakuisan iz Kabula, preminuo.

Njegov šestogodišnji brat ostao je u Centru za dečje zdravlje u Varšavi i podvrgnut je transplataciji jetre.

Dva dečaka i njihova starija sestra hospitalizovani su prošle nedelje nakon što su konuzumirali pečurke u blizini mesta gde su boravili.

Euronews prenosi da su roditelji navodno skupljali otrovne pečurke u šumi nedaleko od izbegličkog centra u Podkova Lesni, u blizini Varšave.

Dok je 17-godišnja devojka puštena iz bolnice u dobrom stanju, lekari su rekli da je stariji brat pretrpeo značajno oštećenje mozga.

"Njegovo stanje je slično stanju njegovog mlađeg brata pre dva dana. Nažalost, nismo uspeli da pomognemo dvojici dečaka", rekao je novinarima direktor bolnice Marek Migdal.

Unsplash

 

Roditelji su takođe primljeni u bolnicu gde im je pružena psihološka pomoć.

Inače, Poljska je prošlog meseca evakuisala porodicu na zahtev Velike Britanije nakon što su talibani zauzeli Avganistan.

Jakub Dudziak, portparol Kancelarije za strance koja vodi migrantske centre u Poljskoj, demantovao je izveštaje da su deca jela gljive jer nisu bila dovoljno uhranjena.

U odvojenom incidentu, četiri avganistanska muškarca takođe su hospitalizovana nakon što su pojeli otrovne gljive u blizini drugog izbegličkog centra u Varšavi, navodi kancelarija.

"U vezi sa ovom nesrećom, zaposleni u centrima će podići svest među avganistanskim građanima da ne konzumiraju proizvode nepoznatog porekla", rekao je Dudziak.

Poljska je inače svoju misiju evakuacije završila prošle sedmice nakon što je iz Kabula evakuisala 1.231 osobu.

 

 

Komentari (0)

Evropa