Evropa

Merkel: Lašet ima moju podršku, može da vodi Nemačku kao kancelar

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2021

-

19:45

Merkel: Lašet ima moju podršku, može da vodi Nemačku kao kancelar
Merkel: Lašet ima moju podršku, može da vodi Nemačku kao kancelar - Copyright Tanjug/Thilo Schmuelgen/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas podršku Arminu Lašetu, koji će ispred koalicije CDU/CSU, kojoj i Merkel pripada, biti u trci za novog nemačkog kancelara na septembarskim izborima.

Merkelova i Lašet, guverner savezne države Severna Rajna-Vestfalija, obišli su danas grad Hagen koji je u julu teško oštećen poplavama, piše AP.

"Armin Lašet vrlo uspešno vodi ovu najveću nemačku državu. Neko ko može da vodi takvu državu može i Nemačku da vodi kao kancelar", rekla je Merkel.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lašetom, Merkel je rekla da je u naredne tri sedmice "potrebna potpuna posvećenost na svim nivoima, kako vlade, tako i aktivista".

"Mnogo je stvari koje treba raditi istovremeno, tu su koronavirus, poplave, a zatim i izbori. Mislim da ćemo zajedno to učiniti dobro i Armin Lašet zna da ima moju podršku", rekla je Merkel.

Lašet zaostaje u izbornoj trci

Parlamentarni izbori u Nemačkoj održavaju se 26. septembra.


Merkel, koja je vodila blok unije kroz četiri pobede na izborima, rekla je 2018. godine da se neće kandidovati za sledeći mandat.

Merkel je predsedavala najvećom ekonomijom Evropske unije od 2005. godine.

Lašet, koji vodi Hrišćansko- emokratsku uniju (CDU) zaostaje za socijademokratama levog centra (SPD) sa njihovim kandidatom Olafom Šolcom.

Uspehu socijaldemokratama prema anketama pomaže popularnost Šolca, koji je vicekancelar u koalicinoj vladi Angele Merkel.

"Biće potrebno mnogo vremena da se saniraju štete od poplava"

Merkel je rekla i da će, uprkos posvećenosti Nemačke proći mnogo vremena dok se regioni koji su pogođeni razornim poplavama u julu ne obnove.

Merkelova je posetila most u Hagenu koji je uništen u poplavama, ali je nedavno obnovljen.

Takođe, razgovarala je i sa vatrogascima u regionu Zauerland, koji su u julu izgubili dvoje kolega u spasilačkim akcijama.


Više od 180 ljudi stradalo je u Nemačkoj, a stotine su povređene u poplavama koje su pogodile zemlju 14. i 15. jula, a koje su odnele živote i u susednoj Belgiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa