Evropa

Zakoni države ili zakoni Evropske unije - Vrhovni sud Poljske danas odlučuje ko ima primat

Komentari

Autor: Euronews/AP

22/09/2021

-

14:32

Zakoni države ili zakoni Evropske unije - Vrhovni sud Poljske danas odlučuje ko ima primat
Zastava Poljske i EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Poljske danas bi trebalo da donese odluku o tome da li zakoni te zemlje imaju primat nad zakonima Evropske unije, čime bi trebalo da se reši spor između Brisela i Varšave.

Postupak pred Ustavnim sudom počeo je u julu, ali je više puta odlagan.

Najnovije odlaganje, 31. avgusta, usledilo je nakon što je poljski ombudsman za ljudska prava zahtevao smenu jednog od sudija zbog njegovih bliskih veza sa vladajućom strankom Pravo i pravda (PiS).

Presuda koju će doneti Vrhovni sud smatra se ključnom za odnos Poljske i ostatka EU, piše Euronews.

Poljski premijer zatražio je od suda, u kom dominiraju oni koji su okrenuti vladajućoj stranci, da donese presudu zbog sve češćih sukoba do kojih dolazi između Poljske i EU, a koji se tiču sistematskih promena u poljskom pravosuđu.

Šta ako se presudi protiv Poljske?

Ako bude doneta presuda protiv poljske vlade, Sud pravde EU moći će da primora zemlju da obustavi deo pravosudnih reformi. U suprotnom, Poljska može ili da izmeni svoj Ustav, da traži izmene zakona EU, ili čak da se povuče iz bloka.

Poljska je optužila EU da se meša u njene unutrašnje poslove, preteći im sudskim kaznama. Uprkos tome, visoki zvaničnici te zemlje su u nekoliko navrata isticali da "Polegzita" neće biti, i da je budućnost Poljske u EU.

"Neće biti Polegzita, to je propagandni izum koji je mnogo puta korišćen protiv nas", rekao je prošle nedelje lider PiS-a, Jaroslav Kačinjski, za agenciju PAP. Međutim, dodao je da Poljska želi da ostane "suverena" zemlja.

Prošlog meseca, Varšava je najavila da će uneti promene u okviru disciplinskog veća za sudije, za šta je Evropski sud pravde (CJEU) utvrdio da podriva nezavisnost pravosuđa i da je u suprotnosti sa pravom EU, najavivši da će nepoštovanje zakona značiti i finansijske kazne za Poljsku.

Borba Brisela protiv "ugrožavanja vladavine prava"

Presuda Evropskog suda doneta je nakon što je Ustavni sud Poljske presudio da zakon te zemlje ima primat nad zakonima Evropske unije.

Brisel u poslednje vreme ima problema da se izbori sa onim što vidi kao "ugrožavanje vladavine prava" u nekoliko istočnoevropskih država članica, uključujući Poljsku i Mađarsku.

Uveo je mehanizam uslovljavanja koji omogućava Evropskoj Komisiji da suspenduje, smanji ili ograniči pristup fondovima EU za države članice za koje se utvrdi da su "prekršile vrednosti vladavine prava", ali ova sankcija još nije primenjena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa