Evropa

Merkel i Lašet čestitali Šolcu pobedu na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2021

-

14:49

Merkel i Lašet čestitali Šolcu pobedu na izborima
Merkel i Lašet čestitali Šolcu pobedu na izborima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel i kandidat za kancelara iz CDU/CSU, Armin Lašet, čestitali su kandidatu za kancelara Socijaldemokratske partije (SPD) Olafu Šolcu na pobedi na proteklim parlamentarnim izborima u Nemačkoj.

Parlamentarni izbori održani u nedelju u Nemačkoj rezultirali su veoma tesnom razlikom između dve najveće partije – Socijaldemokrata (SPD) i Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Nakon Merkel, i Lašet je pismom čestitao svom protivkandidatu Šolcu na izbornoj pobedi.


Inače Lašet je, nakon izbora, iako je CDU/CSU pala na drugo mesto, uz istorijski najslabije rezultate, najavio da želi da pokuša da formira vladu osporivši mandat SPD.

U CDU, kao i sestrinskoj CSU, nakon izbora sve je glasnije protivljenje stavu Lašeta da bi unionisti trebalo da pokušaju, kao drugi na izborima, da formiraju vladu.


Tako je šef CSU Markus Zeder, uz visoke funkcionere CDU, rekao da je SPD pobedila na izborima i da ta stranka ima mandat da formira vladu.

Tesna borba na parlamentarnim izborima

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Savezna izborna komisija, Socijaldemokratska partija osvojila je 25,7 odsto glasova, Hrišćansko-demokratska unija 24, 1 odsto, Zeleni 14,8 odsto, Partija slobodnih demokrata 11,5 odsto, a  Alternativa za Nemačku 10,3 odsto. Blizu cenzusa se našla Levica sa 4,9 odsto osvojenih glasova.

Bundestag će, prema trenutnoj projekciji imati 735 mesta, a SPD koje predvodi kandidat za kancelara Olaf Šolc, biće najbrojniji u parlamentu sa 206 mesta. Iza njih je CDU i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) koji će brojati 196 mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa