Evropa

Ambasador Slovenije u Srbiji: Naša država želi da zemlje Zapadnog Balkana što pre uđu u Evropsku uniju

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

13:44

Ambasador Slovenije u Srbiji: Naša država želi da zemlje Zapadnog Balkana što pre uđu u Evropsku uniju
Ambasador Slovenije u Srbiji: Naša država želi da zemlje Zapadnog Balkana što pre uđu u Evropsku uniju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija želi da Zapadni Balkan što pre pristupi Evropskoj uniji, izjavio je danas ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant i izrazio očekivanje da će predstojeći Samit EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja biti ''korak ka tom cilju''.


''Pozicija Slovenije je jasna, želimo da se Zapadni Balkan što pre integriše u EU, jer smo susedi sa tim zemljama i imamo bliske političke, ekonomske, kulturne veze'', rekao je ambasador Slovenije, koja predsedava Savetom EU, na konferenciji ''Zaokružena Evropa'' u organizaciji Centra za evropske politike (CEP).

On je kazao da je nekoliko razloga zbog kojih Zapadni Balkan treba da postane deo evropske porodice, počev od toga da, kako kaže, taj region geografski pripada evropskom kontinentu.

''Ako EU ne pokaže posebno interesovanje za tu teritoriju, to će učiniti neko drugi'', rekao je ambasador.

Kako kaže, drugi razlog je politički i odnosi se na izgradnju demokratije, vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i druge izazove.

''Tu je i ekonomski razlog jer Zapadni Balkan predstavlja važno tržište. Četvrti razlog je bezbednosni, jer integracija regiona u EU znači sigurniju Evropu i svet'', rekao je Begant.

"Slovenija pripremila 'snažne' prioritete za svoje predsedavanje"

Naveo je da je Slovenija pripremila ''snažne'' prioritete za svoje predsedavanje, a jedan od njih je, kaže, debata o budućnosti Evrope u okviru konferencije koja obuhvata ne samo države clanice, već i zemlje kandidate.

''To je veoma važno jer svi živimo u istom svetu, svi živimo u Evropi i zato je važno da zajedno diskutujemo o tim pitanjima. Neke od prioriteta smo već implementirali na samitu na Bledu gde smo otvorili debatu i budućnosti Evrope zajedno sa liderima Zapadnog Balkana'', kazao je Bergant.

Dodao je da su različita mišljenja i viđenja o zaokruženoj Evropi, ali da treba diskutovati i pokušati da se pronađe šta je dobro za sve u ekonomskom, političkom, kulturnom i drugim aspektima.

''Živimo u ''krhkom'' svetu suočeni sa velikom krizom. Potrebno je da radimo zajedno kako bi se izborili sa finansijskom, ekonomskom, migrantskom i kovid krizom. Zato treba da razmišljamo o zajedničkoj budućnosti EU i Zapadnog Balkana'', zaključio je ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa