Region

Zaev: U sredu sa predsednikom Bugarske, niz razgovora će doneti rešenje

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2021

-

17:06

Zaev: U sredu sa predsednikom Bugarske, niz razgovora će doneti rešenje
Zaev: U sredu sa predsednikom Bugarske, niz razgovora će doneti rešenje - Copyright EPA/VASSIL DONEV

veličina teksta

Aa Aa

Mi smo prijateljske zemlje, naši narodi su bliski, mi smo prvi susedi i treba da sarađujemo, izjavio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, govoreći o Bugarskoj, koja je blokira pristupne pregovore Skoplja sa Evropskom unijom.


Iako tehničke komisije dva ministarstva spoljnih poslova rade na nedovršenim pitanjima, mogu reći da je to put, rekao je on, prenela je MIA.

"Niz razgovora, niz dijaloga kako bi se pronašlo rešenje", istakao je Zaev.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on je rekao da će u sredu u Sloveniji imati sastanak sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom, visokim predstavnicima EU i slovenačkim premijerom Janezom Janšom.

Na Samitu će biti prisutni i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, naveo je Zaev i naglasio da to još jednom potvrđuje da je to put.

Upitan za očekivanja od samita EU-Zapadni Balkan, premijer Severne Makedonije je rekao da očekuje da će generalno biti reči o Zapadnom Balkanu i dodao da se na njemu neće odlučivati, ali da će samit biti posvećen zemljama Zapadnog Balkana.

On je naveo da će samitu prisustvovati veliki broj sefova država i vlada svih zemalja članica EU.

"Slovenija je veliki prijatelj, oduvek je to bila. Premijer Janša se mnogo zalaže da vrati pozitivan signal za proširenje na Zapadni Balkan", istakao je Zaev.

"Verujem da će odgovarajućim formulacijama i rečeničnim gestovima biti poslata poruka o proširnju EU na Zapadni Balkan zato što je to obostrano potreban proces", naglasio je severnomakedonski premijer i dodao da je Zapadni Balkan deo Evrope i to ne samo deo evropskog kontinenta, već deo Evrope kao političkog sistema, organizacija i drugog, i da mu je mesto tamo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa