Evropa

Kraljica Elizabeta II zbog zdravstvenog stanja otkazala putovanje u Severnu Irsku: Lekari joj savetuju odmor

Komentari

Autor: CNN, Euronews

20/10/2021

-

13:00

Kraljica Elizabeta II zbog zdravstvenog stanja otkazala putovanje u Severnu Irsku: Lekari joj savetuju odmor
Kraljica Elizabeta II zbog zdravstvenog stanja otkazala putovanje u Severnu Irsku: Lekari joj savetuju odmor - Copyright Tanjug AP/Oli Scarff

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kraljica Elizabeta II (95) prihvatila je lekarsku preporuku i odložila putovanje u Severnu Irsku, koje je bilo planirano za sredu i četvrtak. Sada se odmara u zamku Vindsor, saopštila je Bakingemska palata.

U saopštenju se navodi da je kraljici savetovano da se odmori. Izvor blizak palati rekao je za CNN da zdravstveni problem "nije povezan sa kovidom 19".

"Kraljica je razočarana je što više neće moći da poseti Severnu Irsku", navodi se u saopštenju.

"Kraljica šalje najtoplije pozdrave narodu Severne Irske i raduje se poseti u budućnosti", dodaje se.

Odluka je doneta samo nekoliko dana nakon što je Elizabeta viđena kako koristi štap za hodanje na velikom javnom događaju, piše Euronews.

Prethodno je fotografisana sa štapom 2003. godine, ali to je bilo nakon što je operisala koleno.

Britanska kraljica Elizabeta II je na tronu već 69 godina, od 6. februara 1952, te ona drži rekord monarha sa najdužom vladavinom na svetu.

Kraljica, koja je ove godine postala udovica kada je princ Filip umro u 99. godini u aprilu, i dalje obavlja svoje kraljevske dužnosti.

Uprkos svojim godinama, ona je ljubazno odbila čast da je britanski časopis proglasi "Staricom godine". Časopis "Oldi" u utorak je objavio kraljičin odgovor na njihov predlog.

"Njeno veličanstvo smatra da imate toliko godina kako se osećate, te kraljica ne smatra da ispunjava kriterijume da bi mogla da prihvati tu titulu", navodi se u pismu.

Komentari (0)

Evropa